Leiders Suriname en India zullen 70-jarige VN niet toespreken
23 Sep 2015, 13:46
foto
Narendra Modi


President Bouterse zal niet afreizen naar New York om in het jubileumjaar de 70ste Algemene Vergadering van Verenigde Naties ( AVVN ) toe te spreken. Eerder was melding gemaakt dat de president wel naar New York zou gaan waar hij onder meer een ontmoeting zou hebben met secretaris-generaal, Luis Almagro, van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Als reden is genoemd dat de situatie in eigen land alle aandacht vereist en voor de president geldt, zoals ook al een keer eerder is opgemerkt dat ‘het binnenlands beleid te allen tijde voorgaat’. Namens Suriname zal de AVVN dit jaar worden toegesproken door de minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising.

Om heel andere redenen ziet ook de Indiase regeringsleider, premier Narendra Modi, ervan af om de AVVN dit jaar toe te spreken. Hij laat dat over aan zijn minister van Buitenlandse Betrekkingen, Sushma Swaraj. Opvallend is dat premier Modi wel in New York zal zijn waar hij de Sustainable Development Summit van de VN op 25 september zal toespreken wanneer de nieuwe en ambitieuze agenda voor de periode na 2015 zal worden geadopteerd.

De belangrijkste reden voor de Indiase premier om de beker dit jaar door te geven aan zijn minister van Buitenlandse Betrekkingen komt door zijn geringe enthousiasme voor multilaterale arena’s. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2014 hadden zijn adviseurs zelfs al laten doorschemeren dat de Summits bijvoorbeeld van de BRICS en NAM niet op zijn reisschema zouden komen te staan. Maar dat bleek niet mogelijk in de praktijk.

Andere redenen voor het geringe enthousiasme van de Indiase premier voor multilaterale fora zijn:

1. Narendra Modi’s interesse is sterk gericht op het concrete en tastbare rendement van zijn reizen buiten India. Overzeese i.e. buitenlandse relaties die directe economische resultaten opleveren staan boven aan zijn lijst, zoals buitenlandse investeringen. Daarom is hij op 26 en 27 september niet in New York, maar reist hij naar Californië voor de ondertekening van het contract met Boeing voor de aankoop van Apache en Chinook helikopters.
Op 28 september keert hij terug naar New York waar hij de ‘High Level Peacekeeping Summit’ op het hoofdkantoor van de VN in New York zal bijwonen. Het bijwonen van deze Summit is voor Modi belangrijk, omdat India de grootste bijdrage levert aan de VN-vredesoperaties. Tot heden hebben 180.000 Indiërs in 44 van de 69 operaties deelgenomen.

In Modi’s conceptie is de VN – net als vele andere multilaterale initiatieven - sterk op het gebied van symbolisme en zwak met betrekking tot inhoud. Concrete resultaten bij multilaterale instellingen zijn alleen zichtbaar na verscheidene jaren van diplomatie, en soms helemaal niet.

2. Een andere reden is dat de Hindutva groep waar Narendra Modi sterke banden mee heeft en die een wereldvisie etaleert die weinig geïnteresseerd is in een wereldwijde saamhorigheid. De Hindutva heeft ook een geringe belangstelling voor multilaterale settings. Deel zijn van de massa is niet het Hindutva-idee voor India. Volgens de Hindutva-aanhangers moet India juist de Vishwa Guru zijn, de leermeester en het model waar anderen tegen opkijken.

3.Volgens de Indiase premier appelleert hij op multilaterale fora niet aan zijn diaspora, iets dat hij zeer belangrijk vindt. In de multilaterale diplomatie gaat het om issues zoals klimaatsverandering, mensenrechten en handel, zaken die weinig belangstelling genieten bij de grote massa van het Indiase publiek.

Modi wordt in eigen land terecht gewaarschuwd dat het negeren van het grote wereldbeeld in het nadeel kan werken voor de aspiraties van India. Zo onderneemt India vele positieve zaken op het gebied van klimaatsverandering, maar zal hij geen internationale erkenning hiervoor krijgen vanwege zijn onwilligheid om die in een mondiale overeenkomst vast te leggen.

In een wereld waar landen zo afhankelijk van elkaar zijn geworden, kunnen “global issues” alleen binnen de context van multilaterale organisaties effectief en efficiënt besproken en eventueel opgelost worden. In de hedendaagse wereld wint de multilaterale diplomatie steeds meer terrein, vaak ten koste van de bilaterale diplomatie.

Rudie Alihusain
Vertaling en bewerking
Bron: The Hindustan Times
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May