In beslag genomen skalians op OGS-post bij Lebi Doti
22 Sep 2015, 00:00
foto
De negen skalians bij de OGS-post te Lebi Doti wachten werkeloos op hun lot. (Beeld: René Gompers)


De negen skalians die op het stuwmeer actief waren, zijn in beslag genomen. Ze staan aangemeerd bij een post van de commissie Ordening Goudsector (OGS) dichtbij het dorp Lebi Doti. “De pontons zijn hier in afwachting van de volgende stap,” deelt Gerold Dompig, coördinator van OGS mee. “Het Openbaar Ministerie en de overheid zijn nu aan zet.”

De OGS voert alleen uit, benadrukt Dompig. Hoe het met de goudpontons zal aflopen is voor Dompig nog niet duidelijk: “Het OM is de enige die een besluit kan nemen. Dat kan betekenen of een boete of ontmanteling of een andere plaats toegewezen krijgen.” De pontons dobberen ‘werkeloos’ bij het strand van het eiland waar de OGS-post gevestigd is. Er zijn nog enkele bemanningsleden aan boord. Zij zijn nodig geweest om de gevaartes te verplaatsen van hun ‘werkgebied’ naar het eiland. OGS beschikt niet over personeel dat de skalians kan besturen. De verplaatsing heeft twee dagen geduurd.

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, heeft op 16 september de opdracht gegeven om de drijvende goudbedrijven per onmiddellijk in beslag te nemen. Dit, omdat de skalians ondanks afspraken om de activiteiten te stoppen, gewoon doorgingen met het zoeken van goud op de bodem van het stuwmeer. Er zijn nog skalians actief op de Marowijne- en de Lawarivier, de grensrivieren in het oosten. Dompig is vol lof over de daadkracht van minister Dodson. Hij rekent op hetzelfde leiderschap wanneer de skalians aan de grens worden aangepakt. “Ik hoop dat we dezelfde begeesterende leiding krijgen van NH en het kabinet. Het kabinet heeft altijd gesteund maar van NH viel de steun tegen in het verleden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May