Tjin-A-Tsoi in EBS-zaak: Suriname kan nieuw begin maken
22 Sep 2015, 00:53
foto
Arthur Tjin-A-Tsoi tijdens de aangifte bij het Openbaar Ministerie op 4 februari.


Arthur Tjin-A-Tsoi, die als toenmalig Assembleelid, de 'Mega Corruptiezaak' binnen de Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft gedeponeerd bij het Openbaar Ministerie (OM), vindt dat Suriname een nieuw begin kan maken. Niet alleen de EBS maar alle parastatale instellingen moeten worden doorgelicht. Corruptie is volgens hem een misdaad tegen de menselijkheid. Hij vindt het belangrijk dat grondig wordt onderzocht wat mis is bij de EBS. Bij hem gaat het niet om personen, maar om het systeem. Waarnemend directeur Willy Duiker, die op non-actief is geplaatst door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, is gisteren door het OM in verzekering gesteld.


"Corruptie mag niet straffeloos blijven. De bevolking zal steeds het gelag en de rekening hiervoor moeten betalen. EBS als monopolist nutsbedrijf heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van Suriname. De slogan van het bedrijf is immers Uw betrouwbare ontwikkelingspartner. Hoe betrouwbaar ben je als ontwikkelingspartner als er een onderzoek tegen de EBS-top loopt?", stelt Tjin-A-Tsoi.

Om corruptie structureel te voorkomen, moet er volgens Tjin-A-Tsoi goede controle uitgeoefend worden door de accountants en de raad van commissarissen moet haar werk naar eer en geweten vervullen. "Dan zullen er goede ontwikkelingskansen voor elke Surinamer zijn," meent Tjin-A-Tsoi. Hij vindt dat alle eer voor de tot nu toe behaalde resultaten toekomt aan de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD), het Openbaar Ministerie en de politie die het onderzoek moet doen. "Het geeft aan hoe belangrijk deze instituten zijn.
Als deze instituten meer mandaat hadden en goed gefaciliteerd waren, had de mega corruptiegolf van de afgelopen vijf jaar voorkomen kunnen worden.
Laten we hopen dat het recht in Suriname zal zegevieren en dat de schuldigen hun straf niet zullen ontlopen en dat de EBS onze echte betrouwbare ontwikkelingspartner wordt," zegt Tjin-A-Tsoi.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May