Nog geen helder licht bij onderhandeling kostprijs stroom
19 Sep 2015, 00:01
foto


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft vrijdagavond aangepaste voorstellen gepresenteerd aan het gezamenlijke bedrijfsleven en de vakbeweging. In plaats van 60 cent, waar de werkgevers en werknemers organisaties over vielen, ligt het voorstel van 45 cent voor een kilowattuur (kWh) op tafel. Maar de 89 cent voor grootverbruikers is opgeschroefd naar 95 cent. Hier zijn het bedrijfsleven en de vakbeweging er niet eens mee.

Minister Dodson heeft een presentatie gehouden voor het bedrijfsleven en de vakbeweging. Er is geen overeenstemming bereikt over de nieuwe tarieven die gepresenteerd zijn. Afgesproken is dat de organisaties met elkaar zullen afstemmen in het weekend. Nagegaan zal worden hoe de standpunten dichterbij elkaar gebracht kunnen worden.

De organisaties vinden dat de regering vasthoudt aan haar berekening, omdat weer andere tarieven omhoog gaan. Dit houdt in dat huishoudens die veel energie gebruiken, boven de werkelijke kostprijs moeten betalen. Het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben aangegeven dat er sprake is van kruissubsidie. De regering heeft het over een solidariteitsheffing. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven zei eerder aan Starnieuws dat de regering de mensen die niet in staat zijn de verhoogde tarieven te betalen, subjectsubsidie moet geven. De prijs kan niet worden afgewenteld op mensen die meer energie verbruiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May