Honderden huizen opgegaan in vlammenzee Californië
17 Sep 2015, 01:24
foto
De vlammen laten een spoor van vernieling achter. (Foto's: Reuters)


Eén van de brandhaarden in het noorden van Californië heeft zich uitgebreid tot 270 km². Die vlammenzee heeft bijna 600 huizen verwoest. De zogenaamde Valley brand wordt beschouwd als één van de ergste in de geschiedenis van de Staat.

De brand die zich over drie provincies heeft verspreid is maar nog voor 30% onder controle. Bij de vuurzee is een gehandicapte vrouw overleden en zijn vier brandweermannen gewond geraakt. 23.000 mensen zijn gedwongen hun huizen ontvlucht.

In de staten Oregon, Californië en Washington woeden twee dozijn branden. De grootste verwoesting is echter aangericht in Californië. In sommige gebieden is het verplichte evacuatiebevel opgeheven, zodat bewoners kunnen terugkeren om de schade te overzien.

Brandweerlieden vechten niet alleen om woningen te beschermen, maar ook de beroemde reusachtige Sequoia bomen. De grootste brand van zo’n tien die er woeden in de omgeving, nadert één van de nationale parken waarin ze groeien, steeds dichterbij.

De Valley brand is de meest destructieve tot nog toe. Hij heeft twee keer de oppervlakte van San Francisco in rook doen opgaan. Een tweede bekend als de Butte brand buiten Sacramento heeft 166 woningen en iets meer dan 29.000 hectare verteerd. De Butte brand is voor 40% onder controle. Het koeler weer en hogere luchtvochtigheid hebben de brandweerlieden geholpen de branden onder controle te krijgen. In het weekend worden echter hogere temperaturen verwacht.

Californië heeft altijd al te kampen met bosbranden, maar na een vier jaar lange droogte, ziet de staat een ongekende schade. 5.255 branden hebben voor dit jaar al meer dan 88.000 hectare bos vernietigd. Vorig jaar waren er in dezelfde periode 3.638 branden en de schade was bijna 37.000 hectare.

In Noord-Californië alleen werken 13.000 brandweerlieden een 24 uursdienst om meer dan een dozijn branden die zich verspreiden over de dorre heuvels in Butte, Lake, Napa en Sonoma, te bestrijden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May