Vrede en liefde centraal bij Ganesh Chaturthi festival
16 Sep 2015, 01:54
foto
Brahma Rishi Surindre Tewari (rechts) en zijn assistent Aroen. (Foto: Leroy Troon)


Rust, vrede en liefde zijn waarden die in alle culturen en religies centraal staan. Deze aspecten zullen vijf dagen lang worden beleefd in rituelen, lezingen en workshops tijdens het 'Ganesh Chaturthi Festival Suriname 2015'. "Deze boodschap overstijgt religie en cultuur en is universeel. Het maakt niet uit welke religie iemand heeft, eenieder is welkom op het festival," benadrukt Brahma Rishi Surindre Tewari van het World Ganesh Foundation tegenover Starnieuws.

De ochtendsessie begint woensdag om 9.00 uur op het Intervast project te Dijkveld. Dit festival is gewijd aan Ganesh, de God van voorspoed. Hij is het begin van alles, de schenker van voorspoed, wijsheid, rust en vrede, zegt Tewari. Op 20 september wordt er een Ganesha Walk of Peace (Pad Yatra) gehouden die start vanuit het Congresgebouw. Er wordt meegedaan aan de internationale loop voor vrede, legt de geestelijke uit.

Tewari deelt mee dat twee thema's gewijd zijn aan dit festival. De ochtendsessies wordt besteed aan de religieuze rituelen en spirituele meditaties. In de avond worden er lezingen gehouden over sociale en culturele onderwerpen. De lezingen zijn in het Nederlands zodat zoveel mogelijk mensen kunnen participeren. De geestelijke voert aan dat zulke festivals ook in landen worden gehouden waar er geen grote Hindoe-gemeenschap is. Het is juist de bedoeling om ook mensen te bereiken die een andere religie hebben. "Wij willen zoveel mogelijk de boodschap van vrede en liefde verspreiden," zegt Tewari.

Tijdens de workshop, meditaties en lezingen wordt de nadruk gelegd op het vinden van een eigen identiteit. Religie is een goede basis om op terug te kunnen vallen en om het doel van het leven te ontdekken, vindt Tewari. Het gaat niet om beelden en iconen, maar om broederschap tussen alle mensen.

Het festival wordt voor de tweede keer in Suriname gehouden. Gekozen is voor een locatie bij het water, aangezien 70 procent van een menselijk lichaam uit water bestaat. Er wordt aandacht besteed aan de oerelementen en de balans met de natuur. Tewari benadrukt het belang van de adem. Hier wordt extra aandacht besteed tijdens de meditatie. Hij merkt op dat Suriname een zuurstofrijk land is, waar schone lucht via de longen wordt ingeademd. Hier moet meer aandacht aan worden besteed. De geestelijke verwacht een festival waar vrede en liefde een diepere betekenis zal krijgen bij de deelnemers.

Stichting Ganesh World Foundation uit Suriname en Hindoecentrum Sewa
Dhaam uit Nederland organiseren wederom het vijf-daagse Shri Ganesh
Chaturthi Festival vanaf woensdag 16 september tot en met zondag 20
september 2015 op het Project Intervast aan de Putscherweg te
Dijkveld. De Path Yatra vindt plaats op de laatste dag van het
festival, ter afsluiting hiervan, 20 september 2015. Op deze dag wordt tevens wereldwijd de vredesloop gehouden door en voor zij die zich inzetten voor de wereldvrede.

U kunt het programma hier downloaden.
pdf-icon.gif Ganesha-chaturthi_2.jpg                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May