Wie bewaakt de bewaker?
15 Sep 2015, 11:49
foto


In de afgelopen weken is Suriname opgeschrikt door een aantal corruptieve praktijken binnen een paar staatsbedrijven. Op zich geen nieuw fenomeen. Maar de omvang en de bedrijven waar het zich afspeelt houdt de gemeenschap bezig. Velen vragen zich af:
- Hoe het mogelijk is dat het zo lang duurde en/of de leiding niet op de hoogte was van zulke handelingen?
- Of de controle adequaat was en/of zaken bewust in de doofpot zijn gestopt?
Hoe dan ook, we zijn met de neus op de feiten gedrukt. En de gemeenschap is in beroering.

Nationaal en internationaal is Suriname te schande gezet. Door handelingen van een aantal medewerkers zijn deze bedrijven in opspraak geraakt en dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor het imago van de bedrijven. Voor de personeelsleden zal het negatieve effecten hebben. Erger nog, de ontoelaatbare handelingen zijn gepleegd door leden die op sleutelposten zitten en het beheer voeren over bedrijfseigendom en allerlei privileges genieten. Terwijl het leeuwendeel van het personeel hard moet werken en een stuivertje aan beide kanten moet keren alvorens het uit te geven, gebruiken deze lieden bedrijfsmiddelen voor eigenbaat.

Soms vraag je je eigen af hoe het mogelijk is dat men binnen de kortste tijd zoveel rijkdommen kon vergaren. Maar ja, de kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Het moet mij van het hart, want in één van deze bedrijven heb ik 10 jaren mijn krachten gegeven, terwijl ik bij het andere nog actief ben. Ik heb meegemaakt hoe de gewone arbeider (de kleine man/vrouw) zijn of haar baan verloor omwille van diefstal. Ik praat het niet goed, misschien kan men niet uitkomen met wat men verdient, maar bij deze lieden is daarvan geen sprake. Ze verdienen genoeg om in hun onderhoud te voorzien. Hier is sprake van een puur criminele daad en hebzucht. Men zegt weleens hebzucht is de wortel van alle kwaad. Wie met zo een inkomen toch kans ziet te stelen is gewetenloos en hoort binnen een geciviliseerde samenleving niet thuis. Wat voor voorbeeld geven we aan de jeugd, waarvan wij beweren dat zij de toekomst is? Regering! Deze lieden zijn niet vatbaar voor verandering. Ook de corruptiewet zal niet helpen. Het is hun manier van leven.

Wat er moet gebeuren om deze lieden tot andere gedachten te brengen en eenieder die zich in de toekomst van corruptieve handelingen zou willen bedienen is:
- Naast een gevangenisstraf, de middelen/bezittingen verkregen uit diefstal confisqueren en verkopen en het geld storten in de staatskas. Deze criminelen moeten niet de kans krijgen om na hun ontslag te genieten van de bezittingen verkregen uit corruptieve handelingen;
- Grondig onderzoek of ze geen buitenlandse bankrekening bezitten en de afkomst achterhalen;
- Geen pensioen genieten van het bedrijf waar men de corruptieve handelingen heeft gepleegd.

Het kwaad is al geschied, directie en regering doen aan damage control. Maar het is nog niet laat. Met gezamenlijke inspanning zijn we in staat om dit kankergezwel dat de bedrijven dreigt te overwoekeren (lees: corruptie ), te bestrijden. Maar dan niet met paracetamol tablet. Die is te licht. Operatief ingrijpen is nodig om het gezwel te verwijderen. Voortdurend waken dat hij de gelegenheid niet meer krijgt om te groeien. Belangrijk bij deze is te weten: wie de bewaker is van de bewaker.

Robby Amain
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May