Gajadien pleit ook voor technisch onderzoek bij EBS
12 Sep 2015, 13:46
foto
Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) onthult dat de onregelmatigheden bij NV EBS naar buiten zijn gekomen omdat er vermoedelijk door onderlinge onenigheid over de verdeling van de buit, een van de personen de informatie heeft gelekt. Gajadien zei in het parlement tegen minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dat niet door doorlichting informatie naar buiten is gekomen. Ook de controleorganen hebben niks gemeld. “Dus het systeem is corrupter dan vermoed wordt,” zegt Gajadien aan Starnieuws. Daarom is er ook technisch onderzoek nodig.

Gajadien vindt het goed dat waarnemend procureur-generaal Roy Badjnath Panday de voorgelegde informatie door het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi heeft opgepakt en de zaak onderzoekt. De politiek heeft niks gedaan ondanks aandringen van onder andere Gajadien. Het Assembleelid deelt mee dat hij door een afgezant van een de betrokkenen benaderd werd om alle informatie zoals die gepresenteerd is ter beschikking te stellen. Dat zou op een stick verzameld en aangeleverd worden. De afgezant gaf ook aan dat grote toppers in het systeem zijn en dat hij niet denkt dat er een uitgebreid onderzoek zou komen. Wel vond hij dat enkele van de personen een lesje geleerd moest worden. Volgens Gajadien blijkt dat het systeem corrupt is en dat er in georganiseerd verband handelingen gepleegd zijn.

Gajadien blijft erbij dat zolang het systeem van verspilling, corruptie en geen transparantie bij EBS blijft, de samenleving niet opgescheept kan worden met prijsverhogingen. Door dit systeem is er sprake van een kostprijs van rond de 90 cent per kWh. "Dus eerst zal de kostprijs drastisch verlaagd moeten worden, alvorens we de samenleving hiermede gaan confronteren," stelt Gajadien.
Met het CLAD-rapport en onderzoek van afdeling Fraude van de politie zal niet alles naar buiten komen. Er is een onafhankelijk technisch onderzoek, waaronder ook forensisch accountant, nodig om duidelijk te krijgen hoeveel middelen van de samenleving zijn verkwanseld. "Wij moeten met bestaande wetten zoals Wet Money Laundering of gelegenheidswetgeving voor ontnemingsmaatregelen zorgen dat deze middelen terugkomen naar de samenleving."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May