Minister Algoe begint bij nulpunt met cassavefabriek
13 Sep 2015, 00:01
foto
De initiatiefnemers van IAP NV, Robert Power en Kamla Madho met het eerste geproduceerde cassevemeel. (Archieffoto)


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) begint vanaf een nulpunt bij de Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV. De cassavefabriek is drie jaar na de oprichting officieel overgedragen aan het ministerie van LVV. De bewindsman gaat de fabriek eerst inventariseren om te weten wat hem te doen staat.

“Wat gebeurt is, is gebeurd. Ik kijk niet terug, maar blik vooruit,” zegt de bewindsman aan Starnieuws. De cassavefabriek opgericht door Robert Power en Kamla Madho – de partner van ex-minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken-, is een jaar na de oprichting, in 2013 voor SRD 1 verkocht aan de Staat. Het bedrijf kwam toen op de begroting voor van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën. Er is enorm veel kritiek geweest op de fabriek daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot een jaar daarna SRD 5,2 miljoen had overgemaakt naar de onderneming, waar Madho de president-commissaris van was en Power commissaris. In het eerste kwartaal van 2014 was er een lening van SRD 2,7 miljoen gegeven aan IAP voor onder andere opkoop en verwerking van cassave.

Toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, verdedigde de actie van de regering in De Nationale Assemblee. "Het is een geaccepteerde constructie in de wereld dat wanneer een overheid een kans identificeert en dat wil stimuleren vanuit haar verantwoordelijkheid voor het vergroten van de verdiensten en het creëren van werkgelegenheid, zij ertoe overgaat de hulp van particuliere experts in te roepen om het geïdentificeerde tot ontwikkeling te brengen. Met financiële ondersteuning van de overheid en de expertise van de particulier, wordt een organisatie van de grond getild met de uitdrukkelijke afspraak dat zo gauw de zaak redelijk draaiende is, er overdracht plaatsvindt," zei Rusland, die nu de scepter zwaait op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.

De beloofde productie van cassave bleef uit en boeren konden hun oogsten niet kwijt aan de fabriek die president Desi Bouterse in december 2012 heeft geopend. Later werd er bij mondjesmaat cassave opgekocht voor US$0,60 per kilo. Minister Algoe erkent dat er factoren hebben bijgedragen bij het falen van dit project. Hij wil kijken wat er te redden valt van wat hij overgedragen heeft gekregen. Zo op de eerste oogopslag vindt hij de opkoopprijs veel te hoog. In de wereld wordt omgerekend tussen de SRD 0,48 en SRD 0,50 gegeven voor een kilo cassave, zegt hij.

De LVV-voorman is ervan overtuigd dat het bedrijf bestaansrecht heeft, als alles correct wordt gedaan. Cassave is een gewild product in de regio, dus aan de afzet zal het niet liggen. De bewindsman vindt wel dat de productie gecertificeerd moet worden, niet alleen voor de internationale markt, maar ook lokaal. “Maar de eerste stap nu is screening, inventariseren en dan pakken we aan.” Hij denkt volgend week al een overzicht te hebben van de status van de fabriek. “Dan beginnen de gesprekken met de actoren.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May