Japan zwaar getroffen door overstromingen
10 Sep 2015, 14:16
foto
De Kinugawa rivier is buiten haar oevers getreden. (Beeld: Reuters)


Grootschalige overstromingen en aardverschuivingen in het noordoosten van Japan hebben meer dan 90.000 mensen gedwongen hun huizen te verlaten. De stad Joso, ten noorden van de hoofdstad Tokio, is geraakt door een watermuur nadat de Kinugawa-rivier buiten haar oevers was getreden. Er zijn helikopters met reddingsteams bezig de mensen van daken te halen.

Er worden tot nog toe ten minste acht mensen vermist en 100 moeten nog worden gered. De regens komen een dag nadat de tropische storm Etau windsnelheden tot 125 km per uur bracht naar het centrum van de prefectuur Aichi. Het Japanse Meteorologische Agentschap zegt dat de regenval “ongekend” is voor dat deel van Japan. "We kunnen zeggen dat dit een abnormale situatie is en dat er ernstig gevaar dreigt."

De zwaarst getroffen gebieden zijn Ibaraki en Tochigi prefecturen. Het Japanse Meteorologisch Agentschap heeft beide regio's op het hoogste niveau van paraatheid gebracht. Televisiebeelden van Joso in Ibaraki toonden mensen die zich vastklampen aan de daken voordat helikopter reddingsteams ze in veiligheid brengen. Complete huizen en auto’s zijn weggespoeld toen de Kinugawa rivier na twee dagen zware regenval buiten haar oevers is getreden. De overstromingen hebben zich tot zo’n 8 km van de oevers voorgedaan.

Voor veel andere gebieden van het oosten en noordoosten van Japan zijn er waarschuwingen voor het weer gegeven. Ook voor het Fukushima gebiedsdeel, de thuishaven van de nog steeds beschadigde kerncentrale. De aardbeving en tsunami in 2011 hebben grote schade aangericht aan de Fukushima kerncentrale. De stortbui heeft de drainagepompen op de plek overweldigd. Grote hoeveelheden water die worden gebruikt om de gebrekkige reactoren van de Fukushima kerninstallatie te koelen, worden opgeslagen op die plek.

In heel Japan zijn tot nog toe 15 gewonden gevallen. Twee oudere vrouwen raakten ernstig gewond toen ze werden weggeslingerd door de sterke winden.
Er is drie keer zoveel als het maandelijkse gemiddelde aan neerslag gevallen. Bij de verwoestende overstromingen die zijn ontstaan door de zware regenval, zijn 265 mensen gered. Nu de nacht valt in Japan worden de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. Sommige gebieden hebben stroomstoringen gehad en het transport is verstoord, waarbij veel lucht- en treindiensten zijn vertraagd of geannuleerd. Sommige wegen zijn afgesloten. De Zuidelijke hoofdeiland van Japan, Kyushu is vorige maand geraakt door de krachtige tyfoon Goni. Daarbij viel één dode en raakten 70 anderen gewond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May