President niet aanwezig in vergadering DNA
10 Sep 2015, 12:25
foto
Vicepresident Ashwin Adhin verontschuldigt president Desi Bouterse. (Foto: Raoul Lith)


De oppositionele partijen VHP en ABOP hebben luidkeels kritiek geuit op het feit dat president Desi Bouterse vandaag niet aanwezig is op de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) over de verhogingen. Vicepresident Ashwin Adhin verontschuldigde het staatshoofd. Hij voerde aan dat Bouterse urenlang vergaderd heeft met maatschappelijke groepen over het probleem. De regering is aanwezig om de vragen te beantwoorden. De antwoorden zijn afgestemd met de president.

Mahinder Jogi (VHP), partijgenoot Asiskumar Gajadien en Ronnie Brunswijk (fractieleider ABOP) vragen zich af hoe serieus deze vergadering moet worden genomen als de president niet aanwezig is. Het gaat om een maatregel die het hele volk raakt. Gajadien zei dat de president wel praat met maatschappelijke groepen maar niet naar de Assemblee komt waar hij verantwoording moet afleggen. Brunswijk stelde dat de president naar de vergadering moet komen. Gajadien vroeg om een schorsing in te lassen, waarbij Adhin afstemt met Bouterse.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat het goed zou zijn als de president aanwezig is. Zij vindt het belangrijker dat de vragen van de Assembleeleden, die ook schriftelijk gesteld zijn, voorgelegd worden in de openbare vergadering. Zij haalde aan dat schorsing van de vergadering de zaak van het volk niet ten goede zal komen.

André Misiekaba, fractieleider van de NDP, heeft intussen het woord gevoerd. Hij heeft liever dat de verhogingen van nutsvoorzieningen gefaseerd worden doorgevoerd. Hij vraagt om compenserende maatregelen voor mensen die het moeilijk hebben. Misiekaba heeft concrete voorstellen gedaan voor afschaffing van inkomstenbelasting in diverse sectoren. Hij vindt dat de brandstofprijs naar het niveau van Frans-Guyana moet worden opgetrokken. Dit om smokkel tegen te gaan. Misiekaba zei dat als enkele simpele maatregelen worden genomen de inkomsten van de Staat met ruim 100 miljoen op jaarbasis zullen toenemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May