Standard & Poors hakt rating Brazilië in mootjes
10 Sep 2015, 07:11
foto
President Dilma Rousseff heeft nog geprobeerd een verslechterde S&P-beoordeling te voorkomen.


Brazilië is zijn investeringsgraad kwijt nadat Standard & Poors de kredietwaardering van de grootste Zuid-Amerikaanse economie naar beneden heeft bijgesteld. De BBB-minus status van Brazilië is naar BB-plus.

Het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau zegt dat de politieke onrust en de moeilijkheden waarmee de regering van president Dilma Rousseff kampt om de groeiende schuld aan te pakken, de oorzaak zijn van de achteruitgang. In april 2008 werd Brazilië bekroond met een investeringsgraad van S&P toen de economie van het land sterk aan het toenemen was.

Schommelingen van de grondstoffenprijzen en bezuinigingen hebben echter geleid tot een recessie. De linkse regering van president Rousseff heeft een bezuinigingsplan in werking gebracht in een poging een verslechtering van de kredietwaardering te voorkomen. De S&P-beoordeling van Brazilië komt eerder dan verwacht.

De verslechterde notering is een grote tegenslag voor minister van Financiën, Joaquim Levy’s pogingen om de overheidsfinanciën te verminderen. Verwacht wordt dat de verslechterde S&P beoordeling, de Braziliaanse beurs vandaag heftig zullen schokken. De BB-plus waardering omvat een aanzienlijk kredietrisico.

De vooruitzichten op een nieuwe beoordeling blijven negatief, waardoor de kans groot is dat er verdere verslechteringen in de waardering op korte termijn kunnen volgen. President Rousseff kampt met kritiek binnen haar eigen geallieerde partijen in het Congres, terwijl de oppositie roept om haar aftreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May