OM stelt directeur Greenland in verzekering in EBS-zaak
10 Sep 2015, 00:00
foto


De directeur van NV Greenland, Dick Ludwig van Kanten, is aangehouden door het speciale onderzoeksteam dat ingesteld is in het onderzoek naar vermeende malversaties bij Energie Bedrijven Suriname (EBS). Uit documentatie blijkt dat Greenland drie betalingen heeft gekregen van meer dan SRD 22 miljoen voor levering van noodaggregaten. Het vermoeden bestaat dat hier sprake is van onregelmatigheden, aangezien de aankoop niet terug te vinden is in de administratie van EBS.

Het onderzoeksteam heeft Van Kanten verhoord. Op basis hiervan is hij woensdag aangehouden. Starnieuws verneemt dat hij na afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) in verzekering is gesteld. Er zijn voldoende belastende feiten en omstandigheden ontdekt om de directeur van Greenland aan te merken als verdachte.

Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft de toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, gevraagd om Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) in te schakelen om een onderzoek te verrichten. Dit op basis van een brief en documenten die het toenmalige Assembleelid Arthur-Tjin-A-Tsoi (NPS) overhandigd had aan het Openbaar Ministerie. Volgens hem gaat het hier om 'mega corruptie'.

Greenland is door EBS in gebreke gesteld voor het niet nakomen van het contract. Hierop stelde Van Kanten dat er meerwerk is verricht. De CLAD heeft geconstateerd dat diverse zaken niet terug te vinden zijn in de administratie. Het meerwerk is ook niet vastgelegd in het accountantsverslag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May