Trinidad & Tobago heeft nieuwe premier
08 Sep 2015, 09:32
foto
Premier elect Keith Rowley van Trinidad & Tobago.


Keith Rowley wordt de nieuwe premier van Trinidad en Tobago. Hij heeft de algemene verkiezingen die gisteren in het land zijn gehouden, gewonnen. Hij wordt de tweede premier die op Tobago geboren is. De eerste was wijlen premier Arthur Robinson.

Er was gisteravond een immens gejuich van de aanhangers toen de overwinning van Rowley werd bekendgemaakt. Hij wordt de vierde kandidaat van de People’s National Movement (PNM) die deze functie zal bekleden. Net voor de aankondiging zei Rowley: “We houden de resultaten bij en het lijkt erop dat de PNM heeft gewonnen en vanaf morgen (vandaag) zal Trinidad en Tobago een nieuwe regering hebben. De PNM heeft het grootste aantal zetels gewonnen, vanavond begint een nieuw tijdperk.”

Zoals het er nu uitziet heeft de PNM in 23 van de 41 kiesdistricten gewonnen. De kiescommissie moet de officiële uitslag nog bekendmaken. De PNM neemt het roer over van de People’s Partnership (PP) van vertrekkende premier Kamla Persad-Bissessar. Haar partij is met 18 zetels verwezen naar de oppositiebanken. Ondanks de PP meer dan 300.000 kiezers achter zich heeft gekregen, is het toch de PNM die met meer dan 200.000 kiezers de meerderheid heeft in het parlement.

Tegen middernacht heeft premier Persad-Bissessar haar nederlaag erkend en zei dat de wensen van het volk moeten worden gerespecteerd. “Het volk heeft gekozen.” Ze sprak na de overwinningstoespraak van Rowley. Volgens haar hebben ze een goede strijd gestreden. Ze zegt dat ze niet zal ophouden om mensen te dienen en dat de PP nog steeds sterk is. “Er zal een gezonde oppositie zijn in het parlement.”

Door het slecht weer in Trinidad zijn de stembureaus langer opengehouden. De regen die halverwege de ochtend begon, bleef tot laat in de avond. Het is de tweede keer sinds 1961 dat de openingstijden van de stembureaus met een uur zijn verlengd. In 1961 gebeurde dat omdat er problemen waren met de stemmachines.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May