Venezuela blijft aandringen op spoedtop OPEC
06 Sep 2015, 14:29
foto
President Nicolas Maduro en de emir van Qatar, Tamim bin Hamad al Thani (r) tijdens een ontmoeting in Miraflores, Caracas. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro wil een topbijeenkomst van staatshoofden van de olie exporterende landen (OPEC) om de olieprijzen te verdedigen. Hij heeft het voorstel gedaan aan de emir van Qatar, Tamim bin Hamad al Thani. Volgens hem vond de leider van de Arabische golfstaat zijn idee goed.

"Ik heb het voorstel gedaan, hij vond het een goed idee. Hij zei dat hij akkoord ging met het idee. Als voorzitter van de organisatie voor topontmoetingen zal hij de nodige besprekingen voeren,” zei Maduro in een interview met televisiezender Telesur. De Venezolaanse leider had de ontmoeting met sjeik Tamim bin Hamad al Thani tijdens zijn bezoek aan Qatar, dat ook lid is van de OPEC. Maduro heeft gesuggereerd dat ook niet-OPEC-landen waaronder Rusland deelnemen aan het topverleg.

"Ik stelde ook voor dat niet-OPEC olie producerende landen kunnen worden uitgenodigd voor deze top, omdat we worden geconfronteerd met een nieuwe situatie. Eén waarin de markt in een zeer onstabiele is veranderd die de wereldeconomie schaadt en schade toebrengt aan de olie investeringen.," stelde Maduro. De reactie van de emir op dat deel van het voorstel is onduidelijk.

Venezuela dat krap zit met zijn inkomsten pleit al maanden voor een spoedvergadering van de OPEC. Maduro heeft de handen ineengeslagen met Rusland om de daling van de olieprijzen een halt toe te roepen. De OPEC, die bestaat uit relatief welvarende leden, heeft vorig jaar een strategie van de groep aangevoerd om de prijzen te laten kelderen om zijn marktaandeel te verdedigen.

Venezuela staat bekend als agressief als het komt op de olieprijs. Een zware recessie en schaarste aan producten heeft Maduro’s behoefte aan herstel van de oliemarkt alleen maar sterker gemaakt;... Vooral met het oog op de parlementaire verkiezingen op 6 december.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May