Stuwmeer wordt beschermd gebied
06 Sep 2015, 00:01
foto
Het water van de stuwmeer, waar skalians bezig zijn, is troebel. (Beeld: René Gompers)


Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen garandeert dat het stuwmeer een beschermd gebied wordt. De situatie op het stuwmeer is van dien aard dat het centraal gezag ondermijnd wordt en de nationale veiligheid in gevaar wordt gebracht, constateert Dodson. Hij is vrijdag het stuwmeer op geweest om persoonlijk de activiteiten van tenminste acht skalians stop te zetten.

Op het stuwmeer zouden zich volgens rapportages vijftien skalians bevinden. Het uitgestrekte meer is ook een trekpleister voor vissers en toeristen. Assembleeleden en bewoners uit het gebied hebben al enkele jaren terug alarm geslagen bij het verschijnen van de eerste skalian. De ‘drijvende goudfabrieken’ zuigen materiaal van de bodem om goud uit te halen. De bemanning beweert gemiddeld 100 gram per dag aan goud te verwerken. Het water waar de skalians zich bevinden is geel en troebel.

Lange tijd was de identiteit van de eigenaren van de drijvende fabrieken een raadsel geweest. Vrijdag zijn enkele namen van eigenaren onthuld. Dodson constateert dat de aanwezigheid van de skalians gepaard gaat met allerlei malversaties. “Ik sta er versteld van dat personen concessies hebben die tot in rivieren, meren en kreken lopen,” geeft Dodson aan. “Ik heb ook begrepen dat men zich sommige plekken heeft toegeëigend. Dit is anarchie en niet bevorderlijk voor de nationale veiligheid.” Dodson merkt op dat de omliggende dorpen moeten meewerken aan de ordening op het meer. “Ik heb begrepen dat de dorpen wel geld innen,” haalt hij aan. “De dorpen klagen over de skalians maar er worden hand- en spandiensten verricht door hun eigen mensen. Eigenlijk worden de eigen mensen uitverkocht. Dat gaat rigoureus aangepakt worden.”

Dodson heeft brieven voor de geïdentificeerde eigenaren achtergelaten. “Zij moeten hoogstpersoonlijk aanwezig zijn. We gaan niet dealen met vertegenwoordigers of tussenpersonen,” zegt Dodson resoluut. “Als ze niet komen hebben we groen licht voor het treffen van ernstige maatregelen.” Over de oplossing die er voor het probleem klaarligt laat Dodson niet veel los. “Wat ik je wel kan garanderen is dat het stuwmeer een soort beschermd gebied gaat worden en niet meer een plaats waar skalians zich kunnen ophouden. Het meer krijgt op de huidige manier geen kans om zich te verversen met alle nare gevolgen van dien.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May