Onderwijs staat voor uitdagingen
24 Aug 2015, 10:14
foto


Het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC) staat voor vele uitdagingen. In de komende vijf jaar wil minister Robert Peneux zich vooral sterk maken voor aanpak van de wetgeving. “Mijn droom is om zaken vast te leggen”, benadrukt de onderwijstopman tegenover Starnieuws. Heel belangrijk zijn de wetten basis- en hoger onderwijs. Al jaren wordt er ook speciaal onderwijs verzorgd, maar de wettelijke basis ontbreekt. Ook aan wetgeving voor dat onderwijstype zal worden gewerkt.

Alle onderwijsniveaus komen aan de beurt. De minister kondigt de aanstelling aan van een inspecteur hoger onderwijs, een onderdirecteur hoger onderwijs en inspecteur-generaal. Er komen sollicitatieoproepen met daarin het profiel voor invulling van deze posities. “Wij gaan voor bewaking van de kwaliteit van het onderwijs op de universiteit en hbo-instituten. En de inspecteur-generaal zal leiding geven aan het totale inspectieapparaat”, stelt de bewindsman.

Verder zal het Centrum voor Nascholing in Suriname het nog drukker krijgen de komende periode. Voor wat onderwijs in het binnenland betreft wil de minister baanbrekend werk verzetten. Zo zal worden gewerkt aan professionalisering van leerkrachten waar bij- en omscholing zal plaatsvinden. Voorts zal worden gewerkt aan integratie van cultuurbeleid in het onderwijs. De minister heeft zoveel plannen om het onderwijs naar grotere hoogten te tillen, maar rekent op volle ondersteuning van het personeel. Een goede werkattitude is belangrijk om gestelde doelen te kunnen verwezenlijken.

De onderwijstopman zegt te zullen werken aan actualisering van het subsidiebeleid voor openbare en bijzondere scholen. Het subsidiebeleid dateert van de tachtiger jaren. Nagegaan wordt hoe de aanpak hiervan zal plaatsvinden. Vaststaat dat openbare- en bijzondere scholen dezelfde behandeling zullen krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May