Brede oriëntatie Inter-Amerikaans Hof in Suriname
23 Aug 2015, 06:23
foto
Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica.


De delegatie van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft afgelopen week bezoeken afgelegd in gebieden die geclaimd worden door de Kaliña and Lokono volken. Bezocht zijn natuurreservaten, Albina, Galibi, Paramaribo en andere relevant geachte locaties zoals de dorpen Moengo Tapu en Adjoemakondre. De delegatie bracht ook een beleefdheidsbezoek aan minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken, voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee en minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer.

Er werden werkbesprekingen gehouden met de vertegenwoordigers van de N’djuka marrongemeenschappen in Marowijne, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) en Conservation International Suriname (CIS). De zes leden tellende delegatie staat onder leiding van de president van het Hof, rechter Humberto Sierra Porto. De rapporteur voor Suriname van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, Commissioner Tracy Robinson, maakte ook deel uit van de delegatie.

Breder beeld
De rechtszaak is in 2014 door de Kaliña en Lokono volken van de beneden Marowijne tegen de Staat aangespannen. Zij claimen specifieke gebieden aan de beneden Marowijne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het bezoek voortspruit uit gemaakte afspraken tussen de Staat Suriname, het Hof en de vermeende slachtoffers in deze zaak tijdens de rechtszitting in Costa Rica, eerder dit jaar. Dit heeft te maken met de aard van het geschil, de complexiteit, alsook de behoefte aan aanvullend bewijsmateriaal. Gedurende dit bezoek oriënteerde het Hof zich ter plaatse op diverse aspecten gerelateerd aan deze zaak.

Badrising bedankte het Hof voor het bezoeken van Suriname om een breder beeld te krijgen van de samenleving. De situatie in Suriname verschilt met die van andere landen, waarbij het fundament van de samenleving is gebaseerd op een breed gedifferentieerde basis. De Staat Suriname heeft reeds meerdere malen bij de internationale en regionale mensenrechteninstituten aangedrongen op het belang van het in standhouden van de vreedzame co-existentie in een multiculturele en multi-etnische samenleving. Hierdoor is een oplossing van de grondenrechtenproblematiek zeer delicaat en dient het met tact aangepakt te worden. De minister benadrukte de committering van de regering om te geraken tot een duurzame, voor alle partijen acceptabele oplossing op het gebied van de grondenrechtenproblematiek in Suriname. Het Hof zal de situaties en feiten zoals waargenomen tijdens het bezoek meenemen in zijn eindbesluit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May