Landbouwer Ganga gaat concurrentiestrijd aan
23 Aug 2015, 11:29
foto
Landbouwer Iswardath Ganga met zijn award.


Niet alleen minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is ervan overtuigd dat Suriname meer kan halen uit zijn landbouwsector. Landbouwer Iswardath Ganga van de Hamptoncourt Polder timmert op zijn manier aan de weg in de sector.

Failliet gegaan als rijstverbouwer door weersomstandigheden, heeft hij zich gewend tot de groenteteelt. En dat doet hij niet onfortuinlijk. Samen met zijn vijf broers –één doet nog aan de rijstteelt- beplant hij 15 tot 20 hectare met groente. Hij heeft er van alles staan van bladgroente tot soepgroente en tomaat. Naast zijn woonhuis wil hij volgend jaar een fabriek hebben. De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang.

“Waarom moeten wij zoute amsoi importeren? Waarom kunnen wij dat niet en waarom kunnen wij niet concurreren met de Chinese landbouwproducten,” vraagt hij retorisch. Hij is er vast van overtuigd dat Surinamers die concurrentie aankunnen als ze maar aandurven. “Velen hebben geen geloof in de landbouw, maar als ze zien wat het allemaal opbrengt, kijken ze daar anders tegen aan.”

Aan Starnieuws vertelt hij dat hij jongeren wil trainen om op verantwoorde wijze aan landbouw te doen. “Maar de jongeren zijn niet geïnteresseerd. Ik krijg hier de studenten van het Natin, maar dat is ook alles.” Zijn innige wens is dat er een landbouwschool komt. Zelf is Ganga bezig iemand te trainen in Guyana voor het telen van paprika en tomaat. Hij is vaker weggeweest voor bijscholing en voert dan ook de internationale normen toe bij de teelt van de gewassen. Hij wijst erop dat het belangrijk is dat de verbouwer zeker is van zijn afzet.

In Nickerie levert hij groenten aan de supermarkten en aan de markt. “We kunnen concurreren, we kunnen kaisoi en andere groenten tegen 1 SRD verkopen en we maken nog winst,” legt de gedreven landbouwer uit. Zijn vrouw en vier kinderen delen zijn liefde voor de landbouw. Allernaast het huis staat een tayerblad en soepgroente aanplant. “Dat is van mijn vrouw. Ze verdient minimaal SRD 800 per week met haar tayerblad.”

Ganga werkt nauw samen met het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron). “Velen denken dat Adron alleen voor rijst is, niets is minder waar. Als ik het zout- of zuurgehalte van de bodem wil weten, roep ik hun hulp in.” Hij laat de bodemgesteldheid vaker vaststellen als hij begint met zijn aanplant. Ganga exporteert naar Nederland en levert ook lokaal aan opkopers in Paramaribo. Hij is de eerste landbouwer die de Caribische erkenning heeft gehad voor zijn inspanningen. De Caribbean Food Crop Society heeft hem een award voor voorbeeldige landbouwer toegekend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May