Dodson: Geen verhoging stroomtarief, eerst orde op zaken
22 Aug 2015, 00:01
foto
Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: Raoul Lith)


Zonder orde op zaken bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) komt er geen verhoging van stroomtarieven. De EBS-directie heeft de opdracht gekregen om binnen een week zaken die scheef zijn, recht te trekken. Wie niet mee wil gaan met het nieuwe beleid, zal niet gehandhaafd worden. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft vrijdag een diepgaand onderhoud gehad met de directie van EBS, waarbij ook de vakbond vertegenwoordigd was. Onduidelijkheden in het rapport van CLAD zijn ook aan de orde gekomen.

Minister Dodson antwoordt op vragen van Starnieuws dat geldschieters de hele publieke sector in hun wurggreep hebben. Hier is EBS ook de dupe van geworden. De bewindsman vindt het niet in de haak dat zaken die scheef zijn, door de externe accountant niet in ogenschouw zijn genomen. Ook met de accountant zal er een onderhoud komen. Er spelen grote belangen dwars door politieke partijen, van coalitie en oppositie heen. Aan de situatie zal paal en perk worden gesteld. De bewindsman voelt zich gesterkt door president Desi Bouterse en collega's in de raad van ministers. "De publieke sector moet afkomen onder het juk van het fenomeen geldschieters. Deze mensen die vanwege de krapte aan overheidsmiddelen geld voorschieten, zetten eigendunkelijk percentages er bovenop," zegt Dodson. Dit is ook duidelijk het geval bij EBS.

De directieleden van de EBS, Willy Duiker en Marcel Eyndhoven, houden vandaag een werkbespreking op Groningen met staf en medewerkers. Nagegaan zal worden hoe de administratie van de EBS inzichtelijk gemaakt zal worden. Taken moeten goed beschreven worden, waarbij het niet mogelijk zal zijn om scheve situaties te handhaven. Alles moet gescheiden worden, waardoor er geen conflicterende zaken ontstaan. Alle invloeden van derden moeten uit het bedrijf gehouden worden. Hierna zal EBS doorgelicht worden. Er moeten bezuinigingen worden doorgevoerd. De enorme korting die werknemers krijgen op elektriciteit, waardoor er veel verspilling ontstaat, zal eveneens aangepakt worden.

Nadat zaken die verkeerd gaan in het bedrijf in orde zijn, dan pas zal de verhoging van elektriciteitstarieven in fasen worden doorgevoerd. De gemeenschap en het bedrijfsleven mogen zo min mogelijk last ondervinden hiervan. Dodson zegt dat eerst begonnen wordt met ongeveer een kwart van de verhoging die doorgevoerd moet worden. Daarna volgt er een evaluatie. Ook de watertarieven zullen niet drastisch verhoogd worden. Wie bijvoorbeeld 9 SRD betaalde per maand, zal op ongeveer 16 SRD komen. Alle verhogingen zullen dragelijk zijn. De bewindsman is voorstander van een integrale aanpak, waarbij geen ad hoc maatregelen genomen worden. Hij belooft een transparant beleid waarbij corruptie rigoureus bestreden zal worden. De tijd van geldschieters die bedrijven in hun wurggreep houden, is volgens de minister nu voorbij. In de gehele private sector zal er opgetreden worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May