US$ 35.000 beloning voor vinden Hi Jet heli en bemanning
18 Aug 2015, 17:06
foto


Hi Jet heeft een beloning van US$ 35.000 voor de persoon die de vermiste helikopter met de twee bemanningsleden vindt. Er is van alles geprobeerd tijdens de zoekactie; van buitenlandse traceertechnologie tot de aanwijzingen van helderzienden. Piloot Donovan van Embriqs en technicus Ryatno Kertodikromo worden sinds 23 mei vermist. Het bedrijf en de families van de bemanningsleden roepen de hulp in van de samenleving bij de zoekactie.

Op een persconferentie op het hoofdkantoor van Hi Jet heeft de leiding van het bedrijf uit de doeken gedaan hoe verder te gaan. Directeur Jerrel van Embriqs heeft een beknopt overzicht gegeven van de zoekactie. Na een eigen analyse is het zoekgebied teruggebracht tot het gebied tussen de Bamauberg dichtbij Nieuw Jacobkondre in Sipaliwini en Kwakoegron in Brokopondo, geeft hij aan. “We zijn nagegaan tot waar de helikopter is waargenomen. Het is na Kwakoegron niet meer waargenomen,” legt Van Embriqs uit. “Het gebied is uitgestrekt en moeilijk begaanbaar. Het beste is om op de grond te zoeken. Daarom nodigen wij de mensen uit om te komen helpen zoeken, er zijn mensen die de bossen beter kennen dan ons.”

Rekent op samenleving
Alle mogelijke methoden zijn toegepast om de helikopter en de bemanning terug te vinden. Er is hulp gekomen uit Nederland, Frankrijk, Brazilië en Venezuela. Er is geprobeerd de telefoons van de twee mannen en de noodsignalen van de heli te traceren. Er zijn woudlopers ingezet, helderzienden geraadpleegd, onder wie iemand die vaak de FBI bijstaat. De bemanningsleden beschikken zelf over een ‘survival kit’. Het is een raadsel waarom er geen contact van ze is. Van Embriqs benadrukt dat er niet wordt gezocht naar een gecrasht toestel en lijken. “Niets wijst op een crash. De noodsignalen, die bij een val actief worden, zijn niet opgevangen,” geeft hij aan. “Alleen God kan me zeggen als ze dood zijn en dat heeft Hij nog niet gedaan. Het is vaker voorgekomen dat zelfs binnenlandbewoners een jaar vermist raken omdat ze verdwaald waren in het bos.”

Het bedrijf en de familie vestigen hun hoop op de samenleving en een zeer geavanceerd militair apparatuur uit Nederland. President Desi Bouterse heeft persoonlijk een brief geschreven naar de Nederlandse autoriteiten voor het gebruik van het apparaat. Met dat instrument zijn al eerder onderzeeërs, tanks, vliegtuigen en helikopters opgespoord. Wanneer en of het apparaat zal worden ingezet is niet duidelijk. Ondertussen strekt het bedrijf en de familie hun handen uit naar de samenleving. Er is US$ 35.000 uitgeloofd voor het terugvinden van de heli en de bemanning. Er zijn flyers gedrukt in het Nederlands, Engels, Portugees en Surinaams. “We gokken nu op de samenleving,” deelt de vader van de piloot, Winston van Embricqs mee. “De samenleving is niet te onderschatten. Misschien weet ze een manier om de jongens naar huis te brengen, misschien ligt daar de gouden tip.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May