Grassalco zoekt met export granietblokken marktaandeel
17 Aug 2015, 14:26
foto
Granietblokken die naar Barbados worden geëxporteerd door Grassalco. (Foto's: René Gompers)


Het staatsbedrijf Grassalco is bezig met het exporteren van 14.000 ton aan granietblokken naar Barbados. De massieve stenen zijn onderdeel van de zeebescherming van het eiland. Voor Grassalco zal de operatie niet gelijk geld opleveren. Het gaat om het bekendmaken van Suriname als alternatief producent van graniet, deelt Sergio Akiemboto, president-directeur van Grassalco op een persconferentie mee. Winst komt op later termijn garandeert hij.

De hoeveelheid graniet die Barbados heeft besteld is ruim US$ 800.000 waard. Het verwerken van de granietvoorkomens tot blokken, het vervoer en behandeling daarvan kost meer geld dan gepland was. “Bij deze eerste order hebben we meer uitgegeven om het te realiseren,” geeft Akiemboto aan. “Maar als je kijkt naar het groter plaatje is dit op lange termijn de moeite waard. Het is het waard om als pionier lesgeld te betalen voor Suriname. Bij de eerstvolgende onderhandelingen voor export kunnen we zeggen ‘we did it’. Dan pas kunnen we geld verdienen.”

Azma Karamat Ali en Marc Rommy van de uitvoering vullen aan dat er geroeid wordt met de riemen die er zijn. “Er is speciaal apparatuur en zwaar materieel nodig om dit te doen,” haalt Rommy aan. “Maar die zijn duur. Wij passen ons aan aan de situatie en voeren het werk uit met de middelen die we wel hebben.” De eerste verscheping met een gewicht van 2500 ton naar Barbados was op 3 augustus. De laatste moet aan het eind van de maand plaatsvinden. Daarna komt er een evaluatie meldt Akiemboto.

De stijging van de zeespiegel is een dreiging voor de eilanden en landen aan zee. Suriname bevindt zich in de positie om aan de kustbescherming te verdienen. Met Barbados moet Suriname zich als alternatief ‘granietblokkenproducent’ presenteren. “ Barbados haalt zijn blokken uit Canada. Dat is 2000 km ver. Wij liggen 1500 km dichterbij, hebben de stenen die bovendien volgens de laatste testen in Amerika, boven het gemiddelde, voldoen. Het is een miljoenen ‘business’. Het gaat tijd, energie en veel kapitaal kosten. Maar het is de moeite waard,” meent Akiemboto.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May