Productieverbetering rode draad beleid Algoe
17 Aug 2015, 01:56
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV.


Verbetering van de productie op alle fronten. Dat is de rode lijn van het beleid van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor de komende vijf jaar. De bewindsman zit nog geen twee jaar aan als minister van LVV, maar is nu voor een tweede termijn aangesteld.

Voor de drie poten van zijn ministerie heeft hij duidelijke plannen. Zo wil hij voor de visserijsector de aquacultuur verder ontwikkelen. Het managementsysteem bij de visvangst wordt aangepast. Minister Algoe wil de wetgeving aanpassen, waarbij onder andere de boeteclausule zal worden verhoogd. Met behulp van het vessel monitoringssysteem wil hij het heel traject van de visvaartuigen volgen. Worden de vergunningsverplichtingen nageleefd voor wat betreft de grootte van de netten, de diepte waarin wordt gevist en waar er wordt gevist? De bewindsman is er voorstander van om de wetgeving zodanig aan te passen dat boten die illegaal vissen worden vernietigd, precies zoals het in buurland Frans-Guyana gebeurt.

De pluimvee moet in de komende periode 60% van de lokale behoefte gaan dekken, zegt de LVV-minister. Gezamenlijk met de sector wil hij mogelijkheden bekijken om de huidige dekking van 40% op te trekken. “We moeten kijken naar de modaliteiten, zo kun je bijvoorbeeld in plaats van bouten te importeren, hele kippen laten binnenhalen. Maar dat moet samen met de sector worden bekeken.” De grootste kosten bij de pluimveeteelt zijn voor het voer. Voor 1 kilo vlees is er 2,8 kilo voer nodig en dat is duur, zegt de bewindsman.

Bij de kleine herkauwers is het de bedoeling om behalve aan verdere rasverbetering te doen, ook de geitenteelt te stimuleren. In de Caricom is er veel vraag naar geitenvlees, vooral in Trinidad en Jamaica. De Caribische landen hebben geen terrein om aan geitenteelt te doen, legt minister Algoe uit. “Wij hebben genoeg grond om in die behoefte te voldoen.” Hij zegt dat met minimaal 1.000 moederdieren er al een goede start gemaakt kan worden. Het ministerie is bezig te experimenteren met het Amerikaanse geitenras Katahdin.

Ook bij de runderen moet hoognodig aan rasverbetering worden gedaan. Er zal worden gewerkt met het Braziliaanse ras Nihora. Afhankelijk van de financiële huishouding van de overheid, wil minister Algoe zo’n 6.000 moederdieren importeren. De veestapel in het land telt tussen de 53.000 en 54.000 dieren. De bewindsman benadrukt dat slachtrijpe dieren importeren geen soelaas biedt. Tijdens zijn voorganger zijn runderen uit Brazilië geïmporteerd om de prijs lokaal te drukken. “Daarmee zijn de lokale producenten beconcurreert,” zegt Algoe die tegen de import van slachtrijpe dieren is. “Met moederdieren en kalveren doe je aan rasverbetering. Als je slachtrijpe runderen importeert, kun je evengoed het vlees importeren.”

Bij de landbouw zal hard getimmerd worden aan gewasontwikkeling. Het accent zal liggen op mechanisatie en industrialisatie, zegt de LVV-bewindsman. Hij is er vast van overtuigd dat partijpolitiek geen belemmering zal zijn om zijn beleid uit te voeren. “Eenieder is het erover eens dat de agrarische sector moet worden ontwikkeld, het gaat hier om ontwikkelingspolitiek. Er zal worden afgestemd en samengewerkt om die ontwikkeling van de agrarische sector tot stand te brengen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May