Indonesisch passagiersvliegtuig neergestort
16 Aug 2015, 14:27
foto
Het toestel van Trigana Air dat is gecrasht. (Foto: AP)


Autoriteiten hebben het wrak van een Indonesisch vliegtuig met 54 mensen aan boord gevonden in de afgelegen westelijke regio Papua. Het toestel van Trigana Air had het contact met de verkeersleiding verloren op weg van de hoofdstad Jayapura naar de stad Oksibil.

De Indonesische minister van Transport zei dat het vliegtuig was gevonden in de hooglanden van de regio Bintang, niet ver van de beoogde landingsplaats op de luchthaven Oksibil. Het is nog niet bekend of er overlevenden zijn.

Dorpelingen hebben het wrak ontdekt en hebben vervolgens de autoriteiten verwittigd. "Inwoners hebben ons informatie gegeven dat het vliegtuig was gecrasht tegen de Tangok berg," zei het hoofd van het landelijke luchtvervoer, Suprasetyo. Het ATR42-300 twin turboprop toestel had 44 volwassenen, vijf kinderen en zuigelingen, en vijf bemanningsleden aan boord.

Een half uur na opstijgen van het vliegveld Sentani in Jayapura, heeft het toestel het contact met de luchtverkeersleiders verloren. Een officiële zoektocht is opgeschort als gevolg van slecht zicht.

Oksibil ligt ongeveer 280 km ten zuiden van Jayapura. Het is een afgelegen, bergachtig gebied, dat zeer moeilijk te navigeren is. De autoriteiten vermoeden dat slecht weer heeft geleid tot de crash. Een tweede toestel dat werd ingezet om te zoeken naar het vermiste vliegtuig, moest gedwongen terugkeren door gevaarlijke vliegomstandigheden.

Sinds Trigana Air zijn operaties begon in 1991, heeft het bedrijf al 14 ernstige incidenten gehad. Volgens het Aviation Safety Network heeft de onderneming bij die incidenten 10 vliegtuigen verloren. Trigana Air staat sinds 2007 op een zwarte lijst van verboden luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie. Van alle gecertificeerde Indonesische luchtvaartmaatschappijen komen slechts vier niet voor op de zwarte lijst.

In het afgelopen jaar heeft Indonesië twee grote luchtrampen gekend. Een AirAsia-toestel is vorig jaar december in de Java Zee gestort. Alle 192 mensen aan boord zijn daarbij omgekomen. En in juli is een militair transportvliegtuig neergestort in een woonwijk in Medan, Sumatra. Er vielen daarbij 140 doden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May