Minister Silos wil optimale rechtsstaat binnen vijf jaar
16 Aug 2015, 02:57
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos wil bescherming rechtsstaat. (Foto: Leroy Troon)


"Er komt een dialoog met alle instituten. Wij gaan naar optimalisering van de bescherming van de rechtsstaat. Er is geen geld, is voor deze minister geen smoesje. Ik accepteer het niet. Het land zal justitie geld moeten geven zodat we de rechtsstaat goed kunnen beschermen." Dit zei minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie bij de start van de veiligheidsmaand zaterdag. Zij wil binnen vijf jaar een optimale beveiliging hebben van de rechtsstaat.

Silos merkte op dat net als alle ontwikkelingslanden zij ook geld zal zoeken bij internationale organisaties om de instituten te kunnen versterken. Er zal projectmatig worden gewerkt. Als er geen geld is, moet er mee gedeald worden. Er zijn genoeg manieren om aan middelen te komen. De bewindsvrouw is niet van plan om bij de pakken neer te zitten.

Bestrijding van corruptie binnen het ministerie zit Silos erg hoog. Zij wil met iedereen samenwerken die eerlijk is, maar wanneer het duidelijk is welke ambtenaren en afdelingen corrupt zijn, zal er kordaat worden opgetreden. Zij noemde onder andere de keuringsdiensten, waar ook meer controle zal moeten komen. Politieambtenaren die geld aannemen van mensen die overtredingen hebben begaan, zullen aangepakt worden. Daarbij is het belangrijk dat er controle plaatsvindt. Corruptie zal bestreden worden, want er is volgens haar sprake van wildgroei. Ook de districtscommissariaten hebben een belangrijke rol te vervullen. Silos merkte op dat Paramaribo niet alles beslist. Er is juist gekozen voor decentralisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May