'Toetsresultaat niet relateren aan vernieuwingsproces'
15 Aug 2015, 03:58
foto
Status van het vernieuwingsproces komend schooljaar 2015-2016.


De nieuwe Taal en Rekenmethode is nog niet ingevoerd in de vijfde en de zesde klas.
Het Second Basic Education Improvement Program (2ndBEIP) zegt dat de toetsresultaten los staan van de nieuwe methode op de basisscholen en geeft een overzicht van de status.

De voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), Marcellino Nerkust, heeft kritiek geuit op de toetsresultaten die hij ver beneden maat vindt. In 2014 bedroeg het percentage geslaagden 53,1%. Dit jaar is het licht gestegen met 2,9 naar 56%. Internationaal is de norm 80%. Suriname is er nog ver van af. Nerkust zei dat er zoveel gestopt wordt in het onderwijs, maar het resultaat laat te wensen over. Hij haalde aan dat de invoering van de nieuwe leermethoden ook nog geen vruchten heeft afgeworpen.

BEIP stelt dat de uitkomst van de toetsuitslagen niet gerelateerd kunnen worden aan de vernieuwingen op de basisscholen. De eindtoets die de kinderen in de zesde klas hebben gemaakt is de toets die ontwikkeld is door het Examenbureau, gebaseerd op de oude methode.

2ndBEIP is verantwoordelijk voor onder andere het ontwikkelen en uitvoeren van de nieuwe taal- en rekenmethode in het basisonderwijs. Na het samenvoegen van de kleuterscholen met de GLO-scholen is er een nieuwe basisschool ontstaan met 8 leerjaren. In de tabel wordt een overzicht gegeven van de status van het vernieuwingsproces.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May