Peneux: ‘Niet meer denken langs etnische lijnen’
14 Aug 2015, 23:03
foto
Bij de viering van het 35-jaar bestaan van het directoraat Cultuur. Rechts minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, midden Stanley Sidoel, directeur van het directoraat. (Foto: MinowC)


Cultuur is de basis voor natievorming en is even belangrijk als onderwijs. Dit is de opvatting van de nieuwe onderwijsminister Robert Peneux. “Er zal een integratie van cultuur en onderwijs plaatsvinden. Cultuurbeleid zal op dezelfde horizontaal komen als onderwijs”, zei hij vandaag bij de viering van het 35-jarig bestaan van het directoraat Cultuur.

Volgens Peneux leren kinderen al vroeg wat het volkslied en het wapen van Suriname inhouden. Hij zegt dat er gezorgd zal worden voor kwaliteitsverbetering van het cultuurbeleid, waarbij de hele samenleving zal moeten participeren, omdat cultuur een algemeen belang is. “Om een nationaal doel te bereiken, zal er niet meer gedacht moeten worden in etnische lijnen. Alle culturen zijn gelijk aan elkaar.”

Stanley Sidoel, directeur van het directoraat Cultuur is op een lijn met Peneux. Hij gaf aan zich sterk te maken voor het transformatie proces op het gebied van cultuur. De visie van het cultuurbeleid moet volgens hem gemoderniseerd worden, vandaar dat er een beleidsplan 2016 – 2021 aangeboden zal worden aan de bewindsman. Cultuurbeleid zal volgens hem gepaard gaan met de internationale ontwikkelingen, zoals de Millennium Development Goals.

James Ramlall, Elfriede Alexander-Vanenburg en John Pawiroredjo, oud-directeuren van het directoraat Cultuur waren aanwezig bij de viering. Volgens Ramlall is het directoraat Cultuur een noodzakelijkheid voor Suriname. Cultuur is volgens hem heel dynamisch en moet ongestoord doorgaan. Vanenburg zegt dat alle culturen die voorkomen in de wereld geïntegreerd zijn in de Surinaamse cultuur. “Dat is de beauty van onze cultuur”, onderstreepte zij. Pawiroredjo noemt het 35-jarig bestaan van het directoraat een mijlpaal. “Geen enkel land kan zonder cultuur vooruit komen en zonder cultuur kunnen mensen in een land zich niet ontwikkelen”, zegt hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May