Carl Breeveld verduidelijkt standpunt steun aan Hira
15 Aug 2015, 05:44
foto
Carl Breeveld, voorzitter DOE.


Elk initiatief dat kan bijdragen tot een oplossing van personen die om het leven zijn gekomen in de jaren van de vorige eeuw, moet positief worden ontvangen. Het kan nooit de bedoeling zijn om zeer pijnlijke gebeurtenissen te laten voor wat ze zijn. We hebben als Surinamers de plicht om naar oplossingen te zoeken. Ik heb dat in gesprekken met de huidige president ook aan de orde gesteld. Voortgaan alsof er niets aan de hand is, is voor mij geen optie.

Dit zegt Assembleelid Carl Breeveld (voorzitter van DOE) aan Starnieuws. Sandew Hira (Dew Baboeram) had een gesprek met Breeveld over zijn project De getuigenis van president Bouterse. "In mijn zoeken naar een oplossing heb ik als theoloog ook vaker gesprekken gehad met geestelijke leiders hierover. Recentelijk nog. Toen ik begreep dat Baboeram het initiatief nam om nader onderzoek te doen om te komen tot dialoog en verzoening, kon ik mij daarin vinden. In alle oprechtheid en respect voor de slachtoffers, naast begrip voor alle veroorzaakte pijn, waar ik persoonlijk geen deel aan heb gehad, denk ik dat we dit initiatief moeten ondersteunen," stelt Breeveld.

Hij benadrukt dat het honderd procent afkeurenswaardig is wat zich voltrokken heeft en dit mag nooit meer gebeuren. "Ik vind dat er genoegdoening voor nabestaanden moet zijn. Ik had in Suriname graag gezien dat eerst een waarheidscommissie was ingesteld en daarna juridische stappen en eventueel amnestie werd verleend, zoals dat in Zuid-Afrika het geval is geweest. Ik las het boek 'reconciliation' (verzoening) over de Zuid-Afrika case, waaraan bisschop Desmond Tutu ook heeft bijgedragen. Duidelijk is in dat geval dat het een lange weg is. Belangrijk is dat stappen in die richting een positieve benadering verdienen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May