Huilende zusters horen strafeis van vijf jaar in drugszaak
14 Aug 2015, 01:36
foto


De huilende zussen Sawbhagwatie J. (48) en Sardakoemarie J., (45) staan terecht, omdat zij de Wet Verdovende Middelen op 28 mei hebben overtreden. Zij zijn door het BID-team op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te Zanderij aangehouden. In twee koffers was in de kledingstukken bijkans 36 kilogram cocaïne verwerkt. Officier van justitie, Reshmi Rathipal, eiste een straf van vijf jaar onvoorwaardelijk, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een boete van SRD 5000 of deze te vervangen met een hechtenis van vijf maanden.

Rathipal voerde aan dat de zusters weloverwogen een bewuste keus gemaakt hebben. Zij zagen eerst af van het feit, maar zijn uiteindelijk toch overgegaan tot de daad. De officier merkt op dat er geen sprake kan zijn van misleiding. Dagelijks worden er in het nieuws drugszaken besproken. Dit gebeurt ook in het Sarnami, de taal die de zusters machtig zijn. Zij benadrukte dat het brutogewicht 36 kilogram was en dat het niet nagetrokken kan worden hoeveel gram cocaïne er exact verwerkt was in de kledingstukken. Zij achtte opzet tot uitvoer van de drugs bewezen.

De advocaten Sadhna Dulam en Shefani Amirkhan voerden aan dat het exacte gewicht van de drugs niet vastgesteld kan worden en dat de strafeis van de officier veel te hoog ligt. De advocaten vinden de strafmaat onrechtvaardig. Ook stelden zij vast dat de gezusters geen geld hebben om de boete te betalen. Amirkhan voerde aan dat de verdachten bekend hebben het feit gepleegd te hebben. Zij hebben een goede proceshouding gehad. Beide zusters zijn ziek: ze hebben last van een hoge bloeddruk en suikerziekte. Ook heeft een van ze last van verhoogde hartkloppingen. Dulam voerde aan dat het evengoed om 1 kilogram drugs kan gaan. Ze vindt dat de officier gegokt heeft en haar strafeis gepresenteerd heeft. Ook merkte de advocaat op dat beide zusters laag geschoold zijn en dat de informatie vanuit de media niet tot hen is doorgedrongen. Verder zijn zij misleid door de verstrekker die niet te vinden is.

Beide zusters en hun familieleden konden hun tranen niet bedwingen. Al huilend gaven zij in hun laatste woord aan dat het hen enorm spijt. Ze zullen het nooit meer doen. Op 22 oktober zal rechter Marie Mettendaf vonnis wijzen in deze zaak.
Eerder op een rechtszitting had Sawbhagwatie J. verklaard dat zij vaak een man tegenkwam bij de supermarkt bij haar op de hoek. Op een gegeven moment benaderde de man haar om naar Nederland te gaan en zo de drugs te smokkelen. Zij wilde dit niet doen, maar door haar slechte financiële situatie besloot zij over te gaan tot het feit. De man vertelde dat hij alles zou regelen en dat zij en haar zus elk euro 7000 zouden krijgen. Afgesproken werd dat hij de drugs zelf zou aanleveren en dat het om een kilogram zou gaan. Een dag van tevoren haalde de man enkele kledingstukken van hen op en gaf hen de verpakte koffer vlak voor vertrek.

De verdachte verklaarde dat het dak van haar huis lekt. Wanneer het regent wordt alles nat. Mettendaf benadrukte dat ze bewust overging tot het feit. De twee zusters wisten dat dit spul verboden is bij wet en strafbaar gesteld is, maar toch besloten om de drugs uit te voeren. Ze wilden uit hun financiële nood geraken. Sardakoemarie J. zei dat haar zus haar benaderd had. Eerst wilde ze niet meedoen, maar uiteindelijk stemde ze in. De man zei op een gegeven moment dat hij ze elk euro 5000 zou betalen. Toen wilden de zusters de drugs niet meer smokkelen. De man zou hen met de dood bedreigd hebben. Echter hebben de zusters dit verhaal niet aan de politie voorgehouden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May