Chinese yuan voor tweede dag gedevalueerd
12 Aug 2015, 16:23
foto


De Centrale Bank van China heeft voor de tweede achtereenvolgende dag de nationale munt gedevalueerd. Vandaag is de munt met 1% in waarde afgenomen. Gisteren was de devaluatie een van de hoogste in drie jaar, 1,9%.

De handeling heeft nieuwe schokgolven op de Aziatische markten veroorzaakt, maar de bank heeft geprobeerd de angsten te kalmeren. Volgens de Centrale Bank van ’s werelds tweede grootste economie, is het niet het begin van aanhoudende devaluaties.

De daling van de yuan vandaag markeert de grootste tweedaagse verlaging van de koers tegenover de US dollar in meer dan twee decennia. De nieuwe koers moet de export stimuleren.

Officiële cijfers die in het weekend zijn vrijgegeven tonen dat de Chinese export in juli is gedaald met meer dan 8%. De jongste statistieken vergroten de bezorgdheid van China dat de economie afstevent op een vertraging. Vandaag zijn er ook meer tekenen van een zwakkere economie. Uit cijfers blijkt dat de industriële productie in juli met 6% is gestegen ten opzichte van het vorig jaar. De toename is kleiner dan verwacht, maar ook lager dan de groei in juni, 6,8%. Investeringen in vaste activa, een maatregel van staatsuitgaven aan infrastructuur, zijn met 11,2% toegenomen in de eerste helft van het jaar. Deze cijfers vallen ook lager uit dan de ramingen en zijn op het laagste niveau sinds december 2000.

De devaluatie van de yuan heeft echter de vrees aangewakkerd voor een globale en destabiliserende valuta-oorlog. Er is kritiek van Washington op de devaluatie, waar de marktprijzen in de nacht sterk zijn gedaald. De nieuwe koers voor de yuan is 6,3306 voor 1 US dollar. De handel kan laveren met 2% hoger of lager dan de officiële wisselkoers. China heeft de teugels van zijn munt, tot gisteren, heel lang strak gehouden.

De People's Bank of China (PBOC) heeft tot dinsdag zelf de koers bepaald, maar nu wordt de waarde van de yuan gedreven door de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Het Internationaal Monetair Fonds noemt de handeling van China om de yuan meer marktconform te maken een welkome stap. “Een grotere wisselkoers flexibiliteit is belangrijk voor China, terwijl hij ernaar streeft om de markt-krachten een beslissende rol in de economie te geven. De yuan is snel aan het integreren in de mondiale financiële markten," zegt de internationale geldschieter in een verklaring. "Wij geloven dat China kan en er naartoe moet streven om binnen twee tot drie jaar een effectief systeem van zwevende wisselkoersen te bereiken."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May