Minister Hoefdraad ontvouwt de uitdagingen op Financiën
13 Aug 2015, 00:44
foto
President Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, geven elkaar een stevige brasa. (Beeld: René Gompers)


"In de afgelopen twee jaar is Suriname aanzienlijk beïnvloed door een grondstoffenprijsschok. Goud- en olieprijzen zijn sterk gedaald op de internationale markt, wat heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de inkomsten. De noodzakelijke vermindering van de uitgaven die vorig jaar is ingezet, is slechts een eerste stap om de onevenwichtigheid te corrigeren. We moeten nu verder gaan en fiscale inkomsten tillen naar een niveau dat vergelijkbaar is met de historische gemiddelden. Dit zal verhogingen van belastingen en tarieven vereisen, die van invloed zullen zijn op de binnenlandse consumenten en producenten, maar we zullen ernaar streven om het effect op de prijzen en de economische groei te minimaliseren en de meest kwetsbare segmenten van onze bevolking beschermen."

Dit zegt Gillmore Hoefdraad, de nieuwe minister van Financiën, die president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) was, aan Starnieuws. Hij zegt zich vereerd te voelen door president Desi Bouterse gekozen te zijn om deze uitdaging aan te gaan. Hij is woensdag beëdigd als minister van Financiën. "Met heel veel liefde en toewijding heb ik het land gediend als governor van de CBvS en zal het met niet minder enthousiasme doen," zegt de kersverse minister die bekend staat om 24/7 als het op werken aankomt. Hij kondigt aan deze werkattitude voort te zullen zetten op Financiën. Met de laatste twee publicaties (sociaal verslag en strategisch plan) geeft de CBvS aan wat er gedaan is in de afgelopen periode en waar de bank naar toegaat.

Uitdagingen
Naast de lopende zaken, zal Hoefdraad gelijk te maken hebben met de opstelling van de begroting van 2016, die uiterlijk 1 oktober ingediend wordt door de president bij De Nationale Assemblee in een buitengewone vergadering. Hoefdraad deelt mee dat het begrotingsbeleid volledig zal worden afgestemd op de nationale ontwikkelingsstrategie, die breed wordt gedragen.
Stimuleren van de nationale economie via het stimuleren van de kleine en middelgrote ondernemers en aantrekken van buitenlandse directe investeringen. Het investeringsbeleid zal met alle relevante ministeries worden besproken. Op een langere termijn moet Suriname hervormingen voortzetten om het financieel systeem te moderniseren. In de afgelopen jaren was de modernisering van het systeem gericht op de CBvS en het binnenlandse financieel systeem.

Hervormingsinspanningen
"We zullen nu verder moeten gaan met onze hervormingsinspanningen en de overheid, in het bijzonder het ministerie van Financiën, moderniseren. Onze inspanningen zullen zich concentreren op een herziening van het belastingstelsel, gericht op de verhoging van efficiëntie en billijkheid van het belastingstelsel en het verminderen van de administratieve lasten voor alle Surinamers. De hervormingsinspanningen moeten ook gericht zijn op het verminderen van de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van de overheid van grondstoffenprijzen. Wij moeten de organisatie rondom de belastinginning moderniseren om de operationele kosten te verlagen, de transparantie te verhogen en het gehele proces van budgettering tot betalingen te moderniseren," ontvouwt de nieuwe minister van Financiën zijn beleid.

De publieke sector moet ook worden gemoderniseerd om de druk op de economie te verminderen en het slagvaardig, kosteneffectief en efficiënt te maken. "In de huidige economie, waar wij een dynamische particuliere sector en een toenemende diversificatie van onze productie en exportbasis hebben, moeten wij ervoor zorgen dat de publieke sector op zijn minst net zo dynamisch is," stelt minister Hoefdraad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May