Kwakufestival ook na veertig jaar nog springlevend
10 Aug 2015, 19:12
foto


Het Kwaku-festival is in het weekend in Amsterdam Zuidoost afgesloten. Het was een enerverende editie, niet in de laatste plaats door een zomerstorm die tenten en kraampjes omver blies.

Hoewel er een enkele jaargang ontbrak, vierde het Kwaku-festival deze zomer het 40-jarig bestaan. Het zomerevenement bracht dit jaar voor het eerst concerten op vrijdagavond. Het aantal weekends was weliswaar teruggebracht tot vier maar met twee driedaagse festivalweekends werd dat gecompenseerd. De storm van zaterdag 25 juli bleek evenwel een streep door de rekening. Met man en macht probeerde organisatie de schade nog te beperken. Maar veel tenten en kraampjes bleken niet bestand tegen het natuurgeweld.

Dat weekend stond geheel in het teken van reddingsoperaties en herstelwerkzaamheden terwijl de bezoekers massaal wegbleven. Op zaterdag moesten ze wel omdat toen code oranje van kracht was en de overheid iedereen op het hart drukte om binnen te blijven.
Moe maar tevreden kijkt festivalmanager Ivette Forster terug op de laatste editie: ‘Een dag zonder toeschouwers maak je niet zomaar goed. Hoe massaal de opkomst ook was op de laatste zondag. Maar dat is niets nieuws. Surinamers plannen nu eenmaal niet gauw iets van tevoren en wachten vaak tot er nog maar één dag over is om naar Kwaku te gaan.’

Toch spreekt Forster van een geslaagd festival. Volgens haar wordt het elk jaar drukker. De roze zondag bracht opnieuw massaal mensen op de been en daarnaast vormden de viering van 40 jaar Kwaku met onder meer een foto-expositie en het voorschot op de 40ste jaardag van Suriname stevige trekpleisters. Op 8 augustus werd de Dag der Inheemsen gevierd terwijl een dag later het jubileum van de Javaanse Immigratie centraal stond.
Traditiegetrouw werd er ook gevoetbald. Daar is het multiculturele evenement ten slotte groot mee geworden. Naast de het toernooi voor senioren, junioren en veteranen was er op de slotdag een Futsaltoernooi, afgewerkt in het hart van het festivalterrein.

Diederik Samwel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May