Dag der Inheemsen spiritueel ingeluid in Palmentuin
09 Aug 2015, 18:06
foto
De emotionele Audrey Christiaan en Jocelyne Aluma ondersteunen elkaar, tijdens de Tamusji-ceremonie in de Palmentuin geleid door Kapitein Anesta Jagendorst van Bigi Poika. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Inheemsen hebben vandaag voor de 9e keer de Internationale Dag der Inheemse Volkeren ingeluid met een Tamusji-ceremonie in de Palmentuin. Nog voor zonsopkomst is met een vuuroffer en gebed het startsein gegeven. Aanwezigen mochten daarna kiezen uit een gezegende wasi met tulala-water met magische planten of een geurig mengsel vol bloemen.

De rituelen worden jaarlijks bij de ingang van de Palmentuin gedaan. “Misschien moeten wij vaker en meer rituelen doen, om de formele toestemming sneller te krijgen van de regering voor het bouwen van ons gemeenschapscentrum op deze plek”, reageert Jocelyne Aluma. De ceremonie stond in het teken van nagedachtenis aan tante Thelma Christiaan. Een emotionele Aluma had moeite om haar toespraak te houden. Ze pikte steeds een traantje weg. Met een snik in de stem memoreerde zij tante Thelma, die jaarlijks op 9 augustus de ochtend rituelen deed. “Wij gaan harde tijden tegemoet. Met haar in gedachten zetten wij onze strijd vredig door.”

Het thema dit jaar is Bewustwording en Saamhorigheid voor Duurzame Ontwikkeling. Volgens Audrey Christiaan wordt haar moeders werk, een culturele nalatenschap, voortgezet. “Het is door God gegeven. De cultuur, taal en spiritualiteit - die zijn wij zelf- en alles wat verkeerd is gegaan, zullen wij moeten herstellen.”

Onderwijs
Christiaan is tevens voorzitter van het Platform voor Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV). In die hoedanigheid heeft zij de regering opgeroepen om eens “eindelijk” te investeren in het onderwijs. Vooral in de Inheemse dorpen in Zuid-Suriname. In gesprek met Starnieuws vertelt Christiaan dat tijdens een krutu eind juli te Tepu verschillende kapiteins hun bezorgdheid hebben geuit over de onderwijs- en gezondheidssituatie van hun dorp. “In Allapadu zijn er bijvoorbeeld geen leerkrachten. Andere dorpen hebben geen gekwalificeerde onderwijzers. En het Nederlands blijft problemen geven.” Volgens de ESAV-voorzitter pleiten de Inheemse al lang voor de invoering van meertalig onderwijs. “Kinderen begrijpen de juf niet, de juf verstaat hen niet en ouders kunnen geen huiswerkbegeleiding bieden aan hun eigen kinderen.” Christiaan gaf mee dat president Bouterse zich vaker heeft uitgesproken dat wij moeten investeren in de mens, de Surinamer. “Zijn wij Inheemsen dan geen mensen, geen Surinamers? Waarom wordt ons die ontwikkelingskansen niet geboden?”

Tijdens de krutu is ook een ferm standpunt ingenomen om buitenlandse wetenschappers niet meer toe te staan in hun woongebieden. “Kapitein Mozes van Tepu heeft gepleit voor wettelijke bescherming van de medicinale planten en spirituele kennis.” Christiaan geeft aan dat het platform zich ook hiervoor sterk maakt. “ Zo willen wij bijvoorbeeld dat de overheid ons helpt met het vastleggen en samenstellen van een lijst met kruiden en planten die verboden zijn om het land uit te voeren.” Zij geeft aan dat de Inheemsen weten dat zij aan zelfwerkzaamheid moeten doen om vooruit te komen. “Maar als de basis tot die ontwikkeling: onderwijs ontbreekt, dan kom je niet veel verder.” Andere zorgpunten voor de Inheemsen zijn de kwikvervuiling in de wateren langs de dorpen en het terugkrijgen van de artefacten uit Nederland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May