El Niño noodzaakt tot maatregelen Panamakanaal
08 Aug 2015, 15:31
foto
Het Panamakanaal is een belangrijke doorvoer in de wereldwijde scheepvaart. (Beeld: BBC)


De Panama Canal Authority zal tijdelijk beperkingen opleggen aan de grootte van schepen die door Panamakanaal gaan. Door de droogte veroorzaakt door El Niño is het waterniveau in de aanvoerrivieren gedaald.

De beperkingen die 8 september ingaan, zullen naar schatting het verkeer door het kanaal met een vijfde verminderen. Schepen met een maximale diepgang van 11,89 meter zullen dan alleen worden toegelaten in het kanaal. Zeventien jaar geleden, in 1998, werd een vergelijkbare beperking opgelegd om dezelfde reden.

Als er geen verbetering optreedt in het waterniveau, zal de diepgang vanaf 16 september verder worden ingekort. Het waterpeil in de Gatun en Alhujuela meren is laag door het weerfenomeen El Niño. Rederijen zijn al voorbereid op de beperkingen.

Het Panamakanaal, een belangrijke route in de wereldwijde scheepvaart, heeft vorig
jaar zijn 100ste verjaardag herdacht. In een eeuw tijd zijn er meer dan een miljoen schepen door het kanaal gevaren. Panama heeft de controle van kanaal in 2000 overgenomen van de Verenigde Staten. Het land is sindsdien alom geprezen over de manier waarop hij met het kanaal omgaat. Per jaar verdient het land nu ongeveer een miljard dollar aan de doorvoer van schepen door het kanaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May