Adhin wil verruiming schooltijd voor beter resultaat
08 Aug 2015, 00:58
foto
Minister Ashwin Adhin tijdens het pre-congres.


Minister Ashwin Adhin (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) vindt dat verruimen van de schooluren een instrument is om kwaliteitsverbetering te krijgen. Extensie van schooltijden houdt ook internationalisering van het Surinaamse onderwijs in. Dit zei hij bij het pre-congres dat vrijdag is gehouden om de schooltijden voor het basisonderwijs, lbo, voj en vos te verruimen. Deze bijeenkomst is een voorloper van het feitelijke congres dat in november wordt gehouden.


De minister benadrukte dat Suriname in de regio ver achter staat in het aantal lesuren die verzorgd worden. Ook zijn de vakanties in vergelijking met de regio te lang. De scholieren hebben volgens de bewindsman te veel vrije tijd. De minister deelt mee dat hij al een tijdje heeft geprobeerd dit onderwerp op de agenda te krijgen. Adhin heeft een beroep gedaan op al de aanwezigen om hun medewerking te verlenen zodat het doel bereikt kan worden.

Adhin gaf aan dat Suriname niet kan concurreren met de regio, aangezien er te weinig les wordt gegeven. Om hierin verandering te brengen moeten de tijden kwalitatief aangepast worden. Het gaat niet gewoon om langere schooltijden, maar bredere vorming zodat de scholieren beter onderwijs kunnen genieten.
De belangrijkste taak van scholen is goed onderwijs geven, zei Adhin. Dat kan alleen als er voldoende onderwijstijd is en scholen die tijd goed gebruiken. De overheid heeft vastgelegd hoeveel tijd scholen moeten besteden aan onderwijs.

Onderdirecteur Roy Narain zei dat het belangrijk is dat alle betrokkenen elkaar kunnen vinden. Gezocht wordt naar honderd procent draagvlak. Het pre-congres is een eerste stap om iedereen alvast te informeren over het voornemen. Er zullen werkgroepen geïnstalleerd worden. Het ministerie heeft in de planning om in oktober 2017 de verruiming van de schooltijden rond te hebben.

Monique Eenig
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May