Gajadien dringt aan op ingrijpen bij EBS
08 Aug 2015, 05:53
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) roept president Desi Bouterse op om onmiddellijk in te grijpen bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hij vindt dat waarnemend algemeen directeur Willy Duiker buiten functie gesteld moet worden. Het Openbaar Ministerie moet de gelegenheid krijgen om verder onderzoek te doen naar malversaties, die onder andere geconstateerd zijn door de Centrale Lands Accountantsdienst (CLAD).

Gajadien heeft net als zijn voormalige collega Arthur Tjin-A-Tsoi aangegeven dat er veel mis is bij EBS. Beiden hebben diverse malen aangedrongen om maatregelen te treffen. "Bij de EBS is er flink wat misgegaan. De 'scheefaankopen' van ruim 4 miljoen euro is slechts een druppel op een gloeiende plaat," zegt Gajadien aan Starnieuws. Hij stelt dat nog meer functionarissen betrokken zijn bij de onregelmatigheden, daarom gebeurt er niks met de zaak, want dan gaan er nog meer koppen rollen.

Er zijn noodgeneratoren aangekocht, waarbij op z’n minst US$ 6,2 miljoen is uitgegeven, maar deze zijn nooit geleverd. Dit is volgens informatie van Gajadien wel door medewerkers kenbaar gemaakt aan de CLAD, maar tot nu toe worden er geen acties ondernomen. Onregelmatigheden met materialen van het bedrijf en overbodige werknemers in dienst nemen, zijn een deel van de verspillingen.

Orde op zaken stellen
Het Assembleelid vindt dat de enorme verspilling bij EBS eerst aangepakt moet worden, voordat de regering kan komen met verhoging van elektriciteitstarieven. Hij wenst ook duidelijkheid over de Afobakacentrale, omdat bij eventuele overname er geen tariefverhoging nodig is.

Gajadien stelt dat de VHP daarom erop gestaan heeft om eerst het bedrijf door te lichten en de middelen die weggesluisd zijn terug te halen, voordat er gesproken kan worden van tariefsverhogingen. Als de president het meent met het volk, zal hij moeten meewerken aan deze onderzoeken. "Ik hoop niet dat ik door moet gaan met de president te verwijten corruptie te faciliteren in dit land. Dat is wel wat hij in de afgelopen vijf jaren heeft gedaan, anders waren wij niet in deze precaire financiële situatie beland," concludeert Gajadien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May