BSO: vroege ontdekking stoornissen belangrijk
07 Aug 2015, 18:59
foto
De open dag van het Bureau Speciaal Onderwijs. (Foto: MinowC)


De open dag van het Bureau Speciaal Onderwijs (BSO) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) op woensdag 5 augustus, was bedoeld om dit bureau en zijn verschillende secties meer bekendheid te geven. Bezoekers aan de open dag hebben inzicht gekregen in onder meer de werkzaamheden van het personeel, verschillende stoornissen van kinderen en de wijze waarop zij begeleid kunnen worden.

Vroege ontdekking van de lichamelijke en cognitieve beperkingen van kinderen, op bijvoorbeeld de consultatiebureaus waar de baby’s voor controle gaan, kan leiden tot tijdige deskundige begeleiding. Tegenwoordig wordt pas ingegrepen als in het regulier onderwijs blijkt dat er leerlingen zijn die niet meekunnen, zegt het BSO.
Voor de begeleiding wordt het MinowC erbij gehaald om de kinderen, indien nodig, te verwijzen naar het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB). Vervolgens zal het Pedologisch Instituut (PI), het kind verwijzen naar een school voor Speciaal Onderwijs. De vervolgopleiding is dan het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO).

Op het VSO krijgen de leerlingen behalve de vakken rekenen en taal, ook vakken zoals koken huishouden, hout- en metaalbewerking, fietsmontage en handvaardigheid. Seksuele voorlichting is ook op het programma. Na een goed verlopen stageperiode in de verschillende bedrijven, krijgen zij een diploma en mogelijk een baan.

Suriname heeft 21 SO scholen en zestien VSO scholen. De leerlingen van deze scholen worden verdeeld in drie niveaus, te weten: Leer en Opvoedings Moeilijkheden(LOM), Moeilijk Lerende Kinderen (MLK) en Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK), zegt het BSO.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May