Hulp bij betalen transportkosten dialysepatiënten
07 Aug 2015, 08:14
foto
Een dialysepatiënt die geholpen wordt bij Diapura.


Dialysepatiënten kampen al geruime tijd met de hoge kosten die gepaard gaan met nierdialyse. Doorgaans worden de behandelingen zelf gedekt via een verzekering, maar de hoge transportkosten en de moeilijk beschikbare medicijnen vormen een extra drempel voor deze groep. Velen zijn afhankelijk van speciaal vervoer, omdat zij in een rolstoel zitten of niet goed mobiel zijn. Deze vorm van transport is relatief duur. Donaties uit de gemeenschap hebben het in de afgelopen periode mogelijk gemaakt voor deze patiënten om te blijven dialyseren.

Stichting Welzorg Suriname en de sociaal-culturele vereniging Indra Maju zijn enkele organisaties die hebben ingespeeld op de nood van dialysepatiënten van Diapura. Met hun geste hebben zij het mogelijk gemaakt dat patiënten kunnen blijven dialyseren en langer van een goede kwaliteit van het leven kunnen genieten. Ook parlementariër Ingrid Karta-Bink van Commewijne heeft haar hart laten spreken. Zij heeft onmiddellijk ingestemd toen op haar een beroep werd gedaan een dialysepatiënt te adopteren en maandelijks een bedrag te doneren, bestemd voor transportkosten en een levensmiddelenpakket. “We moeten klaarstaan voor onze medemens. We moeten teruggeven aan de gemeenschap,” zegt Karta-Bink, die een oproep doet aan de gemeenschap om ook een helpende hand te bieden. Bedragen van een ‘adoptie’ variëren van SRD 100-SRD 250 per maand. Het is echter ook mogelijk om samen met familie, vrienden of collega’s een patiënt te adopteren. Zo kunnen de kosten gedeeld worden.

Oorzaken dialyse
Personen schieten in de dialyse wanneer hun nieren uitvallen. Nierfalen is een vaak voorkomende complicatie van onder meer diabetes en hypertensie. Gebleken is dat het aantal hypertensie- en diabetespatiënten toeneemt - vooral onder personen van Aziatische afkomst - en naar verwachting dus ook het aantal dialysepatiënten zal toenemen. Dialyseverpleegkundige Letisia May van Diapura vindt het groeiende aantal patiënten zorgelijk. Zij stelt dat de huidige dialysecentra de vraag bijna niet aankunnen.

Suriname telt meer dan 500 dialysepatiënten. De meesten moeten drie keer per week dialyseren, wat het heel moeilijk tot onmogelijk voor hen maakt om nog deel te nemen aan het arbeidsproces. Daardoor hebben zij geen tot heel weinig inkomsten en worden de uitdagingen om dagelijks rond te komen steeds groter. De Intermed Group en Diapura hebben de afgelopen vijf jaar transport betaald voor de dialysepatiënten van Diapura, maar door de achterstallige betalingen van de overheid is dat niet meer mogelijk en moeten de patiënten de vervoerskosten nu zelf betalen. Dit kunnen de patiënten niet opbrengen en daarom doen ze een beroep op anderen om hen een helpende hand te bieden.

Wereldwijde cijfers
Wereldwijd lijdt ruim één miljard mensen aan hypertensie of hoge bloeddruk. Meer dan 50% van de mensen met een te hoge bloeddruk is zich niet bewust van de aandoening. Ongeveer één op de acht mensen tussen de 20 en 65 jaar heeft last van een hoge bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ongeveer 15% belandt in de nierdialyse als gevolg van een slecht gereguleerde bloeddruk (hoge bloeddruk).

Een van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk is overgewicht. Aangezien het aantal mensen met overgewicht in de afgelopen twintig jaar haast is verdubbeld, neemt het aantal mensen met hoge bloeddruk steeds meer toe, en daarmee ook het aantal potentiële dialysepatiënten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May