Lalla Rookh Museum: immigratieverhaal 1873 tot heden
Het idee voor het museum is conform de doelstellingen van de NSHI, zoals het vastleggen van de culturele identiteit voor het Surinaamse nageslacht. Oudere Hindostanen hebben er behoefte aan hun geschiedenis vast te leggen en deze aan hun kinderen voor te leggen, gaat Ketwaru verder. Om aan het educatieve te beantwoorden en jongeren te interesseren, zal de informatie door technische snufjes worden gegeven, zoals touchscreens met doorklik opties. Om de dynamiek te houden tijdens de permanente expositie, wil NSHI de verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen en culturele organisaties uitnodigen om hun activiteiten tijdens hoogtijdagen in dit museum te houden. âWij hebben de ruimte en infrastructuur al, en dragen zo bij aan de gemeenschapsontwikkeling.â
Om het immigratieverhaal vanaf 1873 te vertellen, is de NSHI al enige tijd begonnen attributen in te zamelen. Afgelopen dagen waren er officiĂ«le âintakeâ dagen. Personen hebben uit hun berghok oud kookgerei, schoeisel, stoffige muziekinstrumenten of sieraden uit de lade gehaald en van verlaten velden landbouw gereedschappen gesleept. Naast hun namen, zijn hun verhalen over het gebruiksvoorwerp en de staat van het object genoteerd. âWij willen weten wie het schenkt, wat het is, waarvoor het gebruikt werd, door wie en wanneerâ, licht Ketwaru het intake formulier met vragen toe.
âDit is een mouwophouder, die ik van mijn oma heb gekregen, die zij van haar schoonmoeder heeft ontvangenâ, vertelt Sunil Chandoesing. Hij is samen met zijn echtgenote naar de nu nog lege museumhal gekomen om het sieraad te schenken. Hij hoorde van de inzamelingsactie, belde met zijn 92-jarige oma en die vond de schenking een prima idee. âZo kunnen meer mensen ervan genieten.â De mouwophouder met munten zijn door de jaren heen aan elkaar gesoldeerd. âWij nemen nu alles aan en beslissen na de screening wat wij houden om het verhaal te vertellen. Het item moet binnen de context passenâ, geeft Erienne Lourens, museoloog aan. Zij helpt als vrijwilliger de NSHI in de opzet van het museum. âZij hebben een duidelijk idee en het is voor mij een uitdaging om hieraan mede richting te geven.â
De organisatie denkt zo aan een opstelling van de attributen volgens een tijdlijn: werving, depot, overtocht India (Uttar Pradesh/Bihar), aankomst koelie-depot Suriname, contractarbeid en de overgang naar klein landbouw, onderwijs, politiek, integratieberoepen,de onafhankelijkheid en het hedendaagse leven. âDus elke foto, kledingstuk, oude documenten, audiomateriaal, alles is welkom om het verhaal te helpen vertellenâ, zegt Ketwaru. De museoloog benadrukt dat de staat van het object niets uitmaakt, âsoms kan iets met een scheur of kapotte rand juist het verhaal versterkenâ.
Het Lalla Rookh Museum, is op zoek naar meer attributen. Hoewel de formele intake dagen voorbij zijn, kunnen personen dagelijks (behalve zondag) hun items schenken op het NSHI-kantoor (Lalla Rookh Complex). De organisatie zal binnenkort ook naar de districten afreizen op zoek naar expositie-waar.
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 879
- Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
- Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
- HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
- Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
- President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
- Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
- DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
- Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
- Suriname: Wachten op het busje,⊠het komt maar niet!
- Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
- Champions League of hulpbronnenvloek?
- Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
- BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
- CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
- Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Eergisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid