President Obama voor twee dagen in Kenia
25 Jul 2015, 04:14
foto


De Amerikaanse president Barack Obama is in Kenia voor een tweedaags bezoek. Het is zijn eerste bezoek aan zijn ouderlijk huis als Amerikaanse president. Tijdens zijn bezoek zal hij gesprekken voeren met zijn Keniaanse ambtgenoot Uhuru Kenyatta en andere topambtenaren.

De nadruk zal sterk liggen op de handel, maar president Obama heeft gezegd dat hij een “botte boodschap” over homorechten en discriminatie zal geven aan Afrikaanse leiders . De reis naar Kenia en Ethiopië is ook bedoeld om de Amerikaanse betrokkenheid te tonen bij de bestrijding van terrorisme in Oost-Afrika.

Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die Kenia bezoekt. Zijn vader is in het Afrikaanse land geboren. Het Amerikaanse staatshoofd zal niet alleen praten over handel en investeringen, maar ook over de veiligheid en terrorismebestrijding. Hij is ook de eerste Amerikaanse leider die de Afrikaanse Unie zal toespreken als hij zondag afreist naar Ethiopië.

Het is zijn vijfde reis naar Afrika als president, maar ondanks zijn nauwe familiebanden in Kenia, hebben sommige Afrikaanse landen hem bekritiseerd over de legalisatie van het homohuwelijk in de Verenigde Staten. Aan BBC zei president Obama dat hij niet zou zwijgen over deze kwestie. Hij onderkent dat sommige Afrikaanse regeringen, waaronder Kenia, hoognodig de mensenrechten en democratie in hun land moeten verbeteren. Hij verdedigde echter zijn beslissing om die regeringen te bezoeken en de strijd met hen aan te gaan.

"Nou, het zijn geen ideale instellingen. Maar wat we vinden is, dat wanneer we botte gesprekken met betrokkenheid combineren, dat ons de beste kans geeft om te beïnvloeden en open ruimte te scheppen voor het maatschappelijk middenveld."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May