Ghana Missie ‘Pur’ fyofyo’ rituelen in Fort Zeelandia
20 Jul 2015, 17:04
foto
Duman Ramon Mac-Nack en stam-vertegenwoordigers tijdens pur’ fyofyo rituelen in Fort Zeelandia. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De Ghana Missie met de pur’ fyofyo rituelen is zondag afgerond in Suriname, op de binnenplaats in het Fort Zeelandia. “Wij hebben de pur fyofyo tussen de stammen onderling opgelost”, zegt spiritueel leider (duman)Ramon Mac-Nack van de Stichting Kunjhe Akata aan Starnieuws.


Volgens Mac-Nack zijn de Afrikaanse slaven op deze plek (terrein Fort Zeelandia) samengebracht. Van hieruit zijn ze gedistribueerd, tegen hun zin in en vervolgens zijn zij op de vlucht geslagen. Niet ik, maar wij samen – elke stam was vertegenwoordigd, hebben hun onderlinge twisten geestelijk beslecht, legt hij de handelingen uit. “Geestelijk hebben wij hetzelfde bereikt, als wat een Afrikaans mensenrechten tribunaal zou bereiken.”

Op de grond is een pangi met daarop tekeningen in pemba, een mata en mata-tiki, fles bier, witte rum, een kalebas met een kruiden mengsel en een met water. “Het zijn allemaal attributen die je gebruikt, kon ook anders zijn geweest, eenieder heeft zijn of haar eigen manier.” Na het gebed, schenkt een Aucaanse geestelijke bier in de mata. De stam-vertegenwoordigers houden de mata-tiki vast, stampen drie keer erin. Elk één komt aan de beurt, prevelt woorden, neemt een slokje van het mengsel uit de kalebas en blaast in een nevel dit vervolgens drie keer op de tiki. Het geheel wordt afgesloten op zijn kromantie, door in de hurk-houding met de wijsvinger op de grond.

Schoonmaak
“Wij hebben een koti krutu gehouden, een geschil beslecht tussen de stammen, een eeuwige fete. Wij hebben het gedaan volgens onze Winti rituelen en volgens het Winti geloof dien je het zo aan te pakken.” De duman zegt zich niet specifiek te hebben gericht op een bepaalde tragedie in het Fort Zeelandia. “Ik heb mij op alle tragedies gericht en geen enkele zal dan onaangeroerd blijven. Zelfs die van 8 december niet.” Tijdens de rituelen heeft hij aangegeven aan niemands recht te komen, “noch de dode, noch de levende. Wij respecteren alles, maar als je eenmaal schoonmaakt, is het schoonmaken.”

In juni is Mac-Nack aan het hoofd van de Ghana Missie naar Afrika gereisd. In Fort Amsterdam, te Kormatin zijn onder andere pur’fyofyo rituelen gehouden, een verzoeningsritueel met de zwarte man die hun eigen mensen (als slaaf) aan de witte man hebben verkocht. Op de terugreis zijn in Nederland rituelen gehouden met de witte man die handelde in Afrikaanse slaven. De Ghana missie is succesvol en naar behoren verlopen, blikt hij terug. Het punt waarop men altijd stuitte: het niet willen erkennen, is als eerste naar buiten gekomen. “De Ghanezen hebben bekend dat hun voorouders onze voorouders hebben verkocht. Zo zie je wanneer het om een geestelijke missie gaat. Men spreekt een andere taal, want men weet er kunnen gevolgen zijn.”

De duman zegt dat het nu zo zou moeten zijn dat het weer goed gaat tussen de zwarten in Suriname. “Je weet hoe mensen zijn. Je leeft in de hoop, neemt het aan en ergens zal het wel tot uiting komen. Je moet dit niet proberen te meten. Het is waarin je gelooft. God zegt bid en werk.” Volgens hem moeten de mensen ook zelf eraan werken, want het argument van ‘geestelijke obstakel’ is nu weggewerkt. “Dit is de basis voor nation building, het moet ook gaan tussen de rassen.” Mac-Nack zegt gaande de missie, veel medewerking en zelf financiële ondersteuning te hebben gehad van de Aziatische rassen in Suriname.
De Ghana Missie is met het laatste ritueel in Suriname afgerond en wordt komend weekend feestelijk afgesloten te Akata Kondre te Para.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May