Overgangs- en slagingsnormen voj worden herzien
20 Jul 2015, 19:01
foto


Een commissie is al enige tijd bezig om te werken aan de overgangs- en slagingsnormen op het voortgezet onderwijs juniorenniveau (voj). De herziening van deze normen is nu in een fase waarbij alle schoolleiders op dit onderwijsniveau, sinds ongeveer twee weken, een concept hebben ontvangen om van commentaar te voorzien. Alle betrokkenen hebben een concept gekregen. De commentaren die al binnen zijn, zijn marginaal.

Herziening van de overgang- en slaagnormen is nodig, omdat de overgangsnormen voor klasse 1 tot 4 niet met de slaagnormen corresponderen weet commissielid Marisa Meye. Zij is tevens voorzitter van het Mulodirecteurenberaad. Al jaren wordt hiernaar gekeken en wordt er ook aan gewerkt. Met de overgangsnormen zijn er niet zoveel problemen, het gaat meer om de criteria om te kunnen slagen van het voj.

Bij het overgaan van de ene naar het andere leerjaar wordt gesproken van berekende vijven, maar om te slagen wordt gesproken van onvoldoendes. Leerlingen kunnen overgaan met bijvoorbeeld vijf berekende vijven als zij die kunnen compenseren met minimaal drie zevens. Eindigt een leerling bijvoorbeeld na het examen op twee onvoldoendes, bijvoorbeeld twee drietjes, dan is die afgewezen. Er ontstaat teveel verwarring vandaar dat de discrepantie die er is moet worden weggewerkt.

‘Het lijkt alsof het zal zorgen voor enige versoepeling van de slaagnorm, maar als het goed wordt beargumenteerd gaat het om het wegwerken van de discrepantie tussen de overgang- en slaagnormen’, zegt Meye. De bedoeling is de herziene overgang- en slaagnormen per 1 oktober 2015 te laten ingaan. Dit betekent dat de nieuwe normen niet gelden voor dit schooljaar, maar voor het studiejaar 2015/2016, benadrukt Meye.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May