Meye: Openbare scholen verdienen ook aandacht
20 Jul 2015, 09:18
foto


b>De voorzitter van het Mulodirecteurenberaad Marisa Meye, had minimaal een compliment verwacht van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) voor het draaiend houden van de scholen. Dit is gebeurd ondanks het uitblijven van de toegezegde subsidie aan openbare scholen over het haast afgelopen schooljaar. Ook voor 2013/2014 hebben instellingen voor het voortgezet onderwijs junioren (voj) geen geld gekregen.

Meye verwijst naar de brief die vorige week door het MinowC is verzonden naar schoolleiders van alle openbare scholen over de inning van materiaalkosten van schoolkinderen. De departementsleiding benadrukt dat het inschrijfgeld en de ouderbijdrage zijn afgeschaft. Desondanks merken zij dat veel scholen door het schooljaar heen de leerlingen geld vragen voor kopieën van documenten en andere materialen voor de praktijkvakken. Om ordening te brengen heeft het MinowC besloten de materiaalkosten voor het komende schooljaar vast te stellen op SRD 10 voor basisscholen, SRD 35 voor vso en voj scholen.

Misverstand
De voorzitter van het Mulodirecteurenberaad wil een misverstand uit de wereld helpen. In de brief doet het MinowC overkomen alsof scholen ondanks de subsidie toch een bijdrage van ouders vragen. ‘Omdat de subsidie nooit is gekomen, werd een bijdrage gevraagd.’ Zeker twee jaar terug toen niet alle voj scholen over een kopieermachine beschikten, werd vaker geld gevraagd. Het werk werd dan uitbesteed en schoolleiders konden aantonen waarvoor het geld werd gebruikt. Maar nu zijn de meeste scholen in het bezit van zo’n apparaat.

Voor dit jaar wordt geen geld meer verwacht, "maar onze blikken zijn gericht op het komende schooljaar". De eerlijkheid gebiedt Meye om te zeggen dat MinowC zijn huiswerk heeft gemaakt voor de subsidie aan de scholen, maar dat er geen fiat hiervoor kwam.

Meye vindt dat er teveel rekening wordt gehouden met bijzondere scholen en weinig met openbare diensten. Bijzondere scholen hebben al aangegeven dat de door het MinowC vastgestelde bedragen onvoldoende zijn. Dit, terwijl zij al subsidie hebben gekregen. "Wat moeten openbare scholen zeggen die niets hebben gekregen," vraagt Meye zich af.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May