Griekse banken klaar om deuren vandaag te openen
20 Jul 2015, 00:52
foto
Personen vormen een rij voor een atm-machine in de Griekse hoofdstad Athene. (Foto: Reuters)


Griekse banken zijn bereid om landelijk de deuren van hun vestigingen te openen. Drie weken lang waren de banken gesloten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft intussen ook opgeroepen om de gesprekken voor snelle hulp op gang te brengen, zodat Athene ook de opname limieten kan opheffen.

De voorzichtige heropening van de banken, en een verhoging van de BTW op restaurant-eten en het openbaar vervoer vanaf vandaag, zijn gericht op het herstellen van het vertrouwen in en buiten Griekenland. De vorige week wist Athene voor de derde keer een faillissement af te wenden.

De Griekse premier Alexis Tsipras probeert een ommekeer te maken, nadat hij met tegenzin had ingestemd met een derde reddingsprogramma. De Europese Centrale Bank zal de bankkredieten onder het noodplan aanvullen. Tsipras zijn instemming heeft geleid tot veel protest binnen zijn linkse Syriza partij.

Handhaving beperkingen
"Kapitaalcontroles en beperkingen op opnames blijven gehandhaafd, maar we gaan een nieuwe fase in die ons naar wij allen hopen zal brengen naar normalisatie,” zei het hoofd van de Griekse vereniging van banken, Louka Katseli aan Skai televisie.

Grieken kunnen tot 420 euro per week in één keer opnemen in plaats van slechts 60 euro per dag. Effectief blijft de beperking hetzelfde evenals de kapitaal controles."Dat is niet een normaal leven, dus moeten we snel onderhandelen," zei Merkel in fragmenten uit een interview met de Duitse publieke omroep ARD. De bondskanselier zei dat het mogelijk zou zijn om te praten over het veranderen van de looptijden van de Griekse schuld of het verminderen van de rente die Athene moet betalen na de eerste succesvolle herziening van het nieuwe reddingsplan.

Berlijn levert de grootste bijdrage aan reddingsoperaties in de eurozone. Merkel zei dat ze al het mogelijke zal doen om de gesprekken tot een goed einde te brengen, maar "hard zal onderhandelen" om ervoor te zorgen dat Athene zich houdt aan de afspraken. "Het zal zeker niet gemakkelijk zijn, want er zijn dingen die we met alle Griekse regeringen sinds 2010 hebben besproken die nooit zijn uitgevoerd, maar die wel zijn gedaan in andere landen, zoals Portugal en Ierland," zei ze.

Ommekeer Tsipras
Aanvaarding van hervormingsvoorwaarden betekende dat de banken kunnen heropenen. Het betekende ook een ommekeer voor Tsipras na maanden van moeilijke gesprekken en een referendum dat een minder streng voorgesteld akkoord door de schuldeisers had afgewezen.

De premier heeft vrijdag de 'rebellen' in zijn partij ontslagen en heeft zijn regering herschikt. Opiniepeilingen suggereren dat de populariteit van de premier groot blijft, maar in de straten van Athene zijn sommigen sceptisch dat de heropening van de banken veel zal veranderen in het land dat in een recessie is geraakt en een werkloosheid heeft van meer dan 25 procent.

Grieken kunnen hoewel geen contant geld, cheques storten en rekeningen betalen. Ze krijgen ook toegang tot hun kluisjes en kunnen geld opnemen zonder een pinpas. De inhoud van de kluisjes wordt niet beïnvloed door de beperkingen. In de eerste twee tot drie dagen worden lange rijen verwacht bij de bankvestigingen. De verwachting is dat veel Grieken hun kluisjes willen ledigen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May