Verloskunde in Suriname kan zich meten met regio
18 Jul 2015, 10:10
foto
Deelnemers aan de conferentie voor verloskundigen.


Het is Suriname gelukt om de babysterfte vanaf 1990 met 50% terug te dringen. Dit is een bijzondere prestatie vindt Toyin Saraki, Global Ambassador van International Confederation of Midwives (ICM). Zij sloot de Vijfde Regionale Conferentie voor Verloskundigen af vrijdag in de Ballroom van Hotel Torarica. De conferentie had als doel om informatie en kennis uit te wisselen. Verloskundigen uit 24 landen hebben geparticipeerd hierin.

De verloskunde in Suriname is op niveau, zegt Judith Sniphout, ondervoorzitter van de Surinaamse Organisatie voor Verpleegkundigen (SOV), aan Starnieuws. In Suriname worden dezelfde methode en therapie gebruikt als in de regio. Suriname is vanaf 2007 lid van ICM en werd twee jaar terug gevraagd om de conferentie te organiseren. Volgens Suze Holband, voorzitter van SOV, worden de resultaten van de conferentie meegenomen en verwerkt door de moederorganisatie. Het rapport zal gepresenteerd worden in Canada, tijdens de internationale conferentie in 2017.

Saraki, afkomstig uit Nigeria, is ingenomen met de wijze hoe Suriname omgaat met de zwangere vrouwen. Zij gaf aan dat verloskundigen vooral de echtgenoten en de familie beter moeten betrekken tijdens de zwangerschap, zodat ze de zwangere beter kunnen te begrijpen. De ICM-vertegenwoordiger zegt dat Suriname een van de beste voorbeelden is in de regio. Zij is overigens ingenomen met de cultuuruitingen in Suriname en hoe verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam met elkaar leven.

Clayton Hiwat
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May