Landbouwers vinden padieprijs moordend
16 Oct 2010, 10:05
foto


Landbouwers vinden de opkoopprijs van een baal natte padie van SRD 50 moordend. Met dit bedrag lijden de boeren enorme verliezen. De kosten om een baal natte padie te produceren is SRD 58.70. Dit betekent dat de landbouwer een verlies van SRD 8.70 per baal lijdt. Bovendien worden de padieproducenten niet op tijd betaald door de meeste opkopers.

De landbouwers Gopinder Birdja,Soul Soekha en ook opkoper Lala Hira vinden dat de regering weinig aandacht heeft voor de rijstsector. De landbouwers merken op dat de Mega Combinatie voor de verkiezingen heel wat beloftes naar de rijstsector toe had gedaan. Maar uiteindelijk staat de sector helemaal stil en gaat zelfs bergafwaarts. Zo was er ook gesproken over de afschaffing van de government take op de diesel, goede opkoopprijzen van de padie en soepele hypotheken.

Hira zegt dat de export van rijst niet vlot. Hierdoor kunnen de opkopers geen contante zaken met de boeren doen. De padieboeren zeggen dat er recentelijk vanuit de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) de regering is gevraagd om in te komen met een marketinginstantie. Deze instantie zou werken aan afzetmarkten. Harrinanan Oemraw van de SPBA zegt dat hij nooit een antwoord heeft gekregen van deze regering. Eerder had de SPBA een kostprijscalculatie voor de vicepresident opgestuurd. Ook hiervan heeft de SPBA tot nu toe niets vernomen.

Oemraw benadrukt dat de boeren erg teleurgesteld zijn. De prijzen van de inputs, die nodig zijn in deze sector, gaan de lucht in. Door de stijging van de koers zijn alle prijzen omhoog gegaan. “De prijs van een ton ureum is met US$ 100 gestegen. We tellen nu US$ 560 per ton neer. Ook de prijs van chemicaliën en andere middelen zijn gestegen. Brandstof is moordend. Hierdoor zijn alle grondbewerkingen ontzettend duur geworden, terwijl de opkoopprijs beneden de kostprijs ligt”, aldus Oemraw.

De SPBA heeft de boeren gevraagd om geduld te betrachten, aangezien deze regering nog pas aanzit. Oemraw vindt dat de regering de ruimte moet krijgen om de beloftes na te komen en deze in daden om te zetten. De landbouwers benadrukken dat de rijstsector tijdsgebonden is en niet in onzekerheid kan voortbestaan.

(Wanita Ramnath)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May