AAV-topper Wong: Geen wereldcrisis op komst
17 Jul 2015, 06:11
foto
Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging. (Beeld: René Gompers)


“Er is geen wereldcrisis op komst”, merkt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) op. “Het zijn landen als de onze die misschien een kleine crisis gaan meemaken, maar wereldwijd niet.” De overheid is zelf debet aan wat er nu gebeurd, geeft hij aan. De regering moet bezuinigen, afstappen van onderhandse gunningen, beter gaan plannen en de productie daadwerkelijk stimuleren.

De AAV is donderdagavond samen met de Kamer van Koophandel en Fabrieken, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Surinaamse Bankiers Vereniging, uitgenodigd voor een presentatie over de financiële situatie in het land en in de wereld. Wong gelooft niet dat er een wereldcrisis op komst is. De overheid had beter moeten inspelen op de dalende prijzen van olie en goud door te gaan bezuinigen, maar dat heeft ze niet gedaan geeft Wong aan. “De prijs van olie gaat weer dalen. Ik denk dat het juist een boost gaat zijn voor de productie. De regering moet haar huishouden in orde zien te krijgen. Zolang ze dat niet doet en niet bezuinigt, ga je hierin blijven. Ze moeten aan ‘long-term planning’ gaan doen. Waar willen we als land over vijf of tien jaren zijn? Als je maar ad hoc dingen doet, kom je nergens.”

Minister van Financiën, Andy Rusland, heeft tijdens de presentatie aangegeven dat er stappen zijn ondernomen om aanbestedingen transparanter te doen. “Maar de transparantie is eruit gegaan toen de drempel werd verhoogd. De overheid is zelf debet aan wat er nu gebeurt. Je moet gewoon het aanbestedingsbedrag verlagen, zodat je geen onderhandse gunningen meer krijgt. Want daar gaat het verkeerd. Als je goed ‘plant’ heb je die ‘hurry hurry’ onderhandse dingen niet nodig.”

Wong geeft aan dat het haast onmogelijk wordt voor de ondernemers om de riemen strakker te gaan trekken. De rek zit er niet meer in. “Ze zijn nog steeds niet uitbetaald. De buikriemen zijn al helemaal strak. Tenzij de regering de uitstaande rekeningen betaalt," deelt Wong mee. “De minister heeft wederom beloofd dat te doen. Ik hoop dat we deze week weer om de tafel kunnen zitten, zodat de aannemers betaald kunnen worden, zodat ze hun personeel kunnen uitbetalen en herinvesteren.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May