Olieprijs daalt na vooruitzicht exportstijging Iran
16 Jul 2015, 07:17
foto
Een oliepomp in Denver, Colorado. De stijgende voorraden ruwe olie leggen druk op de olieprijs. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn woensdag met ongeveer 3 procent gedaald. De verwachting is dat de export uit Iran de wereldwijde overvloed aan olie verder zal vergroten en de voorraden zullen toenemen.

Het akkoord dat dinsdag is bereikt over het nucleaire programma van Teheran tussen de zes wereldmachten en Iran, zal waarschijnlijk leiden tot opheffing van de sancties van beperkte verkoop van Iraanse olie. Naar verwachting zal het begin 2016 zover zijn.

De Brent ruwe olie voor augustus is met US$ 1,46 (2½%) gedaald en noteert een prijs van US$ 57,05 per vat. Het contract voor de augustus-voorraad verstrijkt vandaag. De Amerikaanse ruwe olie voor augustus is met US$ 1,63 (3%) gedaald naar US$ 51,41.

De olieprijs is gezakt ondanks de voorraden Amerikaanse ruwe olie vorige week zijn verminderd met 4,3 miljoen vaten, tekent het bureau voor Energie Informatie (EIA) op. Ofschoon de daling in de voorraden meer is dan analisten hadden verwacht, was het minder dan de 7,3 miljoen vaten die de industriële groep American Petroleum Institute (API) had aangegeven. Analisten hadden een daling van 1,2 miljoen vaten voorspeld.

De olievoorraden leggen een druk op de Amerikaanse olie. Daarnaast zorgen de stijgende voorraden benzine en destillaat voor extra druk op de toekomst van de Amerikaanse RBOB gasoline en diesel van ultra-laag zwavelgehalte.

Analisten van Goldman Sachs schatten dat Iran per dag een extra 200.000 tot 400.000 vaten ruwe olie kan produceren in 2016 bovenop de 20 tot 40 miljoen vaten die hij op de markt brengt. Iran zou zijn dagelijkse olieproductie kunnen verhogen met 500.000 tot 600.000 vaten. Het land kan zijn productie die hij had voor de sancties binnen 6 tot 12 maanden bereiken; “Mits er voldoende vraag is,” zegt Roknoldin Javadi, directeur van de Nationale Iraanse oliemaatschappij (NIOC) aan de Iraanse krant Shargh.

De meeste analisten zijn het erover eens dat de eerste Iraanse olie-export de wereldmarkt begin 2016 kan bereiken. Zij schatten dat de extra hoeveelheden kunnen variëren tussen 300.000 en 700.000 vaten per dag. Handelaren kijken verder richting China dat kampt met een vertraagde groei. China heeft woensdag gemeld dat zijn groei in het tweede kwartaal op jaarbasis vergeleken met het vorige kwartaal stabiel is gebleven op 7%.
De Franse bank Natixis wijst op het risico dat de olieprijs verder zal kelderen als de vertraging van de Chinese economie voortduurt, terwijl de wereldwijde olieproductie recordhoogtes nadert.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May