Eerste stappen voor behoud cultureel Surinaams erfgoed
11 Jul 2015, 04:36
foto
Een sokopsalamgroep groep treedt op tijdens het seminar. (Foto: René Gompers)


De eerste stappen zijn gezet om het Surinaams cultureel erfgoed te behouden en internationaal te beschermen. Naks en het directoraat Cultuur houden een tweedaags seminar ‘Afro-Surinaams Cultureel Erfgoed’. Nagegaan wordt welke aspecten uit de cultuur van deze groep bescherming behoeft. Andere etnische groepen zullen later op dezelfde manier worden geconsulteerd. Vandaag wordt het seminar afgesloten.

Het directoraat is al twee jaar bezig met het plan om aan cultuurbehoud te doen. Het wettelijk beschermen van zowel de tastbare uitingen, zoals kunst en klederdrachten en het immateriële zoals zangstijlen, etiquette en gezegden wordt een belangrijk onderdeel van het op handen zijnde cultuurbeleid, geeft directeur van Cultuur Stanley Sidoel aan. De bedoeling is dat er een lijst van cultuurgoederen wordt gepresenteerd op grond waarvan autoriteiten als de douane en Interpol acties kunnen ondernemen bij smokkel. Met de lijst kan gerekend worden op de steun van Unesco.

Naks heeft een voorlopige lijst geproduceerd van culture goederen uit de Afro-Surinaamse groep. Tijdens het seminar wordt nagegaan welke op de lijst blijven en of er nieuwe bijkomen. Siegmien Staphorst, voorzitter van Naks, is blij met de stap van de overheid. “We moeten af van de stiefmoederlijke behandeling,” merkt ze op. “Het is laatst weer gebleken bij de onderhandelingen met de president. Er waren veel maatschappelijke groepen maar cultuur was er niet bij.” Sidoel deelt mee dat de overheid faciliterend gaat optreden. De inventarisatie moet door de cultuurgroepen gedaan worden.

Andere groepen krijgen in een later stadium de kans om ook hun culturele goederen op de nationale lijst te plaatsen geeft Sidoel aan. Cultuur heeft in andere delen van de wereld bewezen bij te dragen aan de opbrengsten van een land. Daarover zijn Sidoel en Staphorst het eens. “Laten we de regering overtuigen van het belang van cultuur, dat het een instrument kan zijn voor de ontwikkeling,” geeft Sidoel de deelnemers mee.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May