Suriname en Brazilië gaan intensief samenwerken
11 Jul 2015, 02:47
foto
De werkgroep achter de hoofdtafel die zich ingezet heeft om de overeenkomsten af te krijgen.


Op het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn enkele overeenkomsten met Brazilië getekend, vrijdag. Het gaat om versterking voor de Centrale Bank van Suriname, volksgezondheid, waterbeheer en grondonderzoek. Er komt Braziliaanse hulp bij de aanleg van een cacaoaanplant. Voor het ontwikkelen van de teelt van ‘hoogland rijst’ kan naast Brazilië gerekend worden op de steun van Nieuw Zeeland.

De overeenkomsten zijn getekend met Agência Brasileira de Cooperação. Vier dagen lang is er met vertegenwoordigers van deze organisatie en OW-MCP, Natuurlijke Hulpbronnen, Volksgezondheid en LVV gewerkt aan de overeenkomsten, deelt Marlon Mohamed Hoessein, ambassadeur van Suriname in Brazilië mee. Het project met de ‘nieuwe’ rijstsoort is het verst gevorderd. Deze rijstsoort kan gedijen op plaatsen anders dan in de kustvlakte. In augustus worden de zaden verwacht en wordt vanaf november het project uitgezet deelt Mohamed Hoessein mee.

Buza minister Winston Lackin voegt toe dat op Patamacca al eerder succesvol een project is uitgevoerd. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij is bezig nieuwe plekken in het binnenland te identificeren voor het project.
Om de institutionele versterking van de Centrale Bank van Suriname waar te maken, zal samengewerkt worden met de Braziliaanse centrale bank. Voor het verbeteren van waterbeheer met de Braziliaanse waterautoriteit legt Mohamed Hoesein uit.

“Het ministerie van Volksgezondheid krijgt steun bij het bestrijden van ziektes als malaria, hiv/aids en tuberculose. Met IDCS zal aan een cacao-aanplant worden gewerkt. Er komt een uitgebreidere ‘geo mapping’ project.” Voor dit project wordt samengewerkt met de geologische mijnbouwdienst van Brazilië. “We vinden het belangrijk om precies te weten welke hulpbronnen we nog meer hebben, hoeveel en waar ze zitten” voegt Lackin nog eens toe. “We hebben het specifiek over de voorkomens van koper. De informatie is nodig om beter te plannen wanneer wij afspraken gaan maken over het exploreren.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May